BE nuk jep më garanci për anëtarësimin e Ballkanit, thonë diplomatët

Bashkimi Evropian, nga frika e një reagimi politik në shtetet anëtare, nuk mund të pajtohet më për të dhënë një garanci për anëtarësimin e ardhshëm në gjashtë vendet e Ballkanit, pasi u premtuan një vend në klub, sipas katër diplomatëve dhe një dokumenti të brendshëm, shkruan Reuters

Një ngërç mbi një deklaratë për një samit të udhëheqësve të BE-së dhe Ballkanit më 6 tetor është një pikë e ulët në strategjinë e BE-së për të sjellë Serbinë, Kosovën, Bosnjë-Hercegovinën, Malin e Zi, Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në bllok. Ai përkon me një shpërthim të tensionit në kufirin Kosovë-Serbi.

Në samitin, BE -ja planifikoi të përsëriste premtimin e saj të bërë 18 vjet më parë për të dhënë "mbështetjen e saj të qartë për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor", sipas një projekt -deklarate samiti të datës 11 shtator të parë nga Reuters. Kjo ka kaluar të paktën dy raunde bisedimesh pa marrëveshje, thanë diplomatët.

Shtetet e BE -së nuk do të zbulojnë pozicionet e tyre, por vendet e pasura veriore si Danimarka, Franca dhe Holanda kanë frikë nga përsëritja e pranimit të nxituar të Rumanisë dhe Bullgarisë në 2007 dhe migrimit të keqadministruar të punëtorëve të Evropës Lindore në Britani që i ktheu shumë britanikë kundër BE, shkruan Reuters.

Argumentum.al