Hetuesit hapin një hetim për ekzekutimet naziste të civilëve në Rusinë Perëndimore gjatë Luftës së Dytë Botërore

Një hetim penal është nisur për ekzekutimet civile nga skuadrat naziste të pushkatimit dhe bashkëpunëtorët e tyre gjatë Luftës së Madhe Patriotike në rajonin perëndimor rus të Oryol, tha Komiteti Hetues Rus.

"Me urdhër të Kryetarit të Komitetit Hetues Alexander Bastrykin, një kontroll para hetimit u krye në bazë të materialeve të deklasifikuara të paraqitura nga departamenti i Shërbimit Federal të Sigurisë Ruse për Rajonin Oryol. Bazuar në rezultatet e tij, një hetim penal është hapur në faktet e ekzekutimeve civile ”, tha Komiteti Hetues Rus në një deklaratë.

Njëzet e tetë skelete njerëzish me plagë me armë u gjetën pranë fshatit Peshkovo në Rajonin Oryol. Sipas materialeve arkivore, një skuadër ndëshkuese gjermane, e kryesuar nga një ish oficer i Ushtrisë së Kuqe me nofkën Hetman, kreu ekzekutimet e civilëve nga rrethi Znamensky në 1942.

"Pushtimi nazist i Rajonit Oryol gjatë Luftës së Madhe Patriotike zgjati nga tetori 1941 deri në gusht 1943. Sipas të dhënave jo të plota, nazistët vranë mbi 80,000 civilë, përfshirë gra, fëmijë dhe të moshuar gjatë kësaj periudhe. Përveç kësaj, mbi 200,000 njerëzit u dëbuan në Gjermani për punë të detyruar ”, vazhdoi Komiteti Hetues Rus.