Ju nuk mund të uleni me ne: Britania dëshiron që Kina të dalë nga projekti i centralit bërthamor Britani-Francë,

Një raport i ri ka sugjeruar se Britania e Madhe është zhvendosur një hap më pranë heqjes së Kinës si palë e interesuar në stacionin bërthamor Sizewell C.

Firma e shërbimeve EDF e Francës dhe qeveria britanike duan që firma bërthamore shtetërore e Kinës China General Nuclear Power Group (CGN) të heqë 20 për qind të saj në Sizewell C, raportoi Financial Times, duke cituar njerëz pranë negociatave të investimit.

Një vendim zyrtar për investime nuk është marrë ende, por raporte të ngjashme këtë vit kanë qenë tregues të planeve të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar.

EDF zotëron 80 përqind të projektit Sizewell C prej 20 miliardë funtesh në Suffolk, Anglinë lindore, dhe tashmë është duke punuar me CGN në një projekt tjetër të termocentralit bërthamor në Hinkley Point në Somerset, që do të përfundojë në 2025.

Ndryshimi i qëndrimit nga Downing Street ndaj palëve të interesuara kineze i është atribuar rritjes së kujdesit të qeverisë në lidhje me sulmet kibernetike dhe kërcënimet e spiunazhit që pretendohet se paraqet Pekini.

Një burim tjetër mosbesimi midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Kinës është ajo që Britania e sheh si shkelje të të drejtave të njeriut kundër pakicës myslimane Ujgur dhe shtypje në ish -koloninë britanike të Hong Kongut, të cilën Pekini e ka mohuar vazhdimisht.

/ argumentum.al