Kina respekton "sovranitetin, pavarësinë dhe integritetin territorial të Afganistanit" pas formimit të qeverisë talebane

Kina të mërkurën tha se njoftimi i talebanëve afganë për formimin e një qeverie të përkohshme është një hap i nevojshëm për Afganistanin për të rivendosur rendin e brendshëm dhe për të vazhduar rindërtimin e pasluftës, tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Wang Wenbin në një intervistë ekskluzive me CGTN.

Njoftimi i talebanëve afganë për formimin e një qeverie të përkohshme dhe disa role kyçe i ka dhënë fund anarkisë tre javore në Afganistan, vuri në dukje Wang, duke shtuar se Kina i jep rëndësi lëvizjes.

I pyetur për të komentuar situatën në Afganistan, Wang përsëriti se Kina, si një fuqi kryesore përgjegjëse dhe një vend fqinj i Afganistanit, ka një qëndrim të qartë dhe të qëndrueshëm për këtë çështje.

"Ne respektojmë sovranitetin, pavarësinë dhe integritetin territorial të Afganistanit dhe mbrojmë parimin e mosndërhyrjes në punët e brendshme të vendit," theksoi Wang.

Kina mbështet popullin afgan për të zgjedhur një rrugë zhvillimi kombëtare bazuar në situatën e vendit, dhe shpreson se vendi do të ndërtojë një strukturë gjithëpërfshirëse politike dhe do të qëndrojë e përkushtuar ndaj një politike të moderuar të brendshme dhe të jashtme, do të godasë me vendosmëri të gjitha format e forcave terroriste dhe do të shoqërohet me vendet e tjera, veçanërisht vendet fqinje, shtoi zëdhënësi

Sipas zëdhënësit, udhëheqësi suprem i talebanëve Hibatullah Akhundzada do të jetë emiri i Afganistanit. Mullah Mohammad Hassan Akhund do të jetë kryeministri në detyrë ndërsa shefi politik Mullah Abdul Ghani Baradar do të jetë zëvendës i tij

Lidhur me pyetjet që anëtarët e qeverisë së re të lëshuar aktualisht janë nga talebanët, Wang u bëri thirrje talebanëve që të konsultohen me të gjitha etnitë dhe të gjitha palët për të përmbushur pritjet e popullit afgan dhe bashkësisë ndërkombëtare.

"Ne kemi vërejtur gjithashtu premtimin e talebanëve afganë për të siguruar që të gjithë njerëzit të përfitojnë nga qeveria e re," tha Wang./Argumentum.al