Kina, Rusia, Pakistani, Irani bashkë për të forcuar koordinimin mbi çështjen e Afganistanit

Zyrtarë të lartë nga Kina, Rusia, Pakistani dhe Irani ranë dakord të enjten të rrisin komunikimin dhe koordinimin në lidhje me qasjen e tyre ndaj Afganistanit.

Këshilltari shtetëror kinez dhe ministri i jashtëm Wang Yi, ministri i jashtëm rus Sergei Lavrov, ministri i jashtëm pakistanez Shah Mahmood Qureshi dhe ndihmësi i ministrit të jashtëm të Iranit, Seyed Rasoul Mousavi, arritën konsensusin në një takim joformal në kryeqytetin Taxhikistan Dushanbe.

Wang tha se është e nevojshme që të katër vendet të forcojnë komunikimin dhe koordinimin, të kenë një zë unanim, të ushtrojnë një ndikim pozitiv dhe të luajnë një rol konstruktiv në stabilizimin e situatës në Afganistan.

Vendet në rajon presin që qeveria e re afgane të jetë gjithëpërfshirëse, antiterroriste dhe miqësore me fqinjët, theksoi ai.

Wang bëri propozime për koordinimin e fazës tjetër mbi çështjen afgane.

Ai i kërkoi Shteteve të Bashkuara të kryejnë detyrat e tyre për të ofruar ndihmë ekonomike dhe humanitare për Afganistanin dhe u bëri thirrje palëve të interesuara të kontaktojnë dhe udhëheqin Afganistanin për të formuar një strukturë përfshirëse politike dhe për të zbatuar politika të moderuara të brendshme dhe të jashtme dhe të respektojnë të drejtat themelore të pakicave etnike, grave dhe fëmijët.

Ne gjithashtu duhet të ndihmojmë integrimin e vendit në bashkëpunimin ekonomik rajonal dhe rrjetet e lidhjes dhe të arrijmë zhvillimin ekonomik dhe të parandalojmë përhapjen e rreziqeve të sigurisë, shtoi Wang.

/Xinhua-Argumentum.al