Kina zotohet të përmirësojë rregulloren për tregtinë ndërkufitare, shpreh mbështetje për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme

Kina do të prezantojë idenë e një "liste negative" për tregtinë e shërbimeve ndërkufitare në të gjithë vendin, një veprim që është vendosur të përmirësojë transparencën dhe parashikueshmërinë e mjedisit të biznesit në vend.

Njoftimi u bë nga Presidenti Xi Jinping në Samitin Global të Tregtisë në Shërbime në Panairin Ndërkombëtar të Kinës të këtij viti për Tregtinë e Shërbimeve (CIFTIS) përmes lidhjes video.

Ideja u prezantua për herë të parë këtë korrik në Provincën Hainan jugore të Kinës - porti i vetëm pilot i tregtisë së lirë në vend - dhe specifikon masat e menaxhimit në 11 kategori. Për zonat që nuk përfshihen në listë, ofruesit e shërbimeve vendase dhe jashtë shtetit do të kenë një fushë loje të barabartë dhe do të gëzojnë qasje të barabartë në treg në port, thanë zyrtarët.

"Ne do të hapemi në një nivel më të lartë," tha Xi në panair, duke u zotuar për të forcuar mbështetjen për sektorin e shërbimeve për ata që kanë rënë dakord të ndërtojnë së bashku Nismën e Brezit dhe Rrugës (BRI).

Kina do të ndajë rezultatet e zhvillimit të saj teknologjik me botën, tha ai, duke shpresuar që të punojë krah për krah me botën në një kohë të rimëkëmbjes ekonomike pas pandemisë.

Duke e quajtur tregtinë e shërbimeve një pjesë të rëndësishme të biznesit ndërkombëtar dhe një pjesë thelbësore të tregtisë ndërkombëtare, Xi kërkoi përparimin e rregulloreve në këtë sektor.

Mbështetje për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme

Në fjalimin e tij, Xi gjithashtu shprehu mbështetje për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme të nxitura nga inovacioni (NVM). "[Ne] do të thellojmë reformën e Bordit të Ri të Tretë (Këmbimi dhe Kuotat Kombëtare të Aksioneve)," vuri në dukje Xi.

I nisur në vitin 2013, bordi synon t'u ofrojë ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme një kanal të ri financimi me kosto të ulët dhe procedura të thjeshta të listimit. Të dhënat zyrtare tregojnë se rreth 70 përqind e NVM-ve të listuara kanë fituar fitime në vitin 2020 mes efektit shkatërrues të pandemisë COVID-19.

Presidenti kinez njoftoi gjithashtu krijimin e një burse të re në Pekin, duke shpresuar se do të jetë një platformë kryesore që i shërben NVM-ve të orientuara nga novacioni. Do të bëhej bursa e tretë e aksioneve të vendit, pas atyre në qendrën financiare të Shangait dhe në qytetin jugor të Shenzhenit.

Bursa e re shpresojmë se do të shërbejë si një lidhje për një treg kapitali në shumë nivele, sipas një deklarate zyrtare të lëshuar nga Komisioni Rregullator i Letrave me Vlerë të Kinës pas fjalimit të Xi.

Do të synojë ndërmarrjet shtetërore dhe do të respektojë tendencën e tyre në zgjerim për të përmirësuar përfshirjen dhe saktësinë e shënjestrimit, shtoi deklarata.

(Kopertina: Presidenti kinez Xi Jinping flet në Samitin Global të Tregtisë në Shërbime në Panairin Ndërkombëtar të Kinës për Tregtinë e Shërbimeve në 2021 (CIFTIS) përmes lidhjes video, 2 shtator 2021. /Xinhua-argumentum.al/