Lidhjet Evropë-NATO nuk janë më efikase në zgjidhjen e çështjeve afgane, thotë Parlamentari i BE-së

Një NATO e udhëhequr nga SHBA ka shteruar rolin e saj strategjik në Evropë në drejtim të koordinimit të përpjekjeve për të ndërhyrë në sfidat kryesore në mbarë botën, tha për Sputnik Athanasios Konstantinou, një anëtar i pavarur grek i Parlamentit Evropian, duke cituar krizën e vazhdueshme në Afganistan si një shembull të dështimi i aleancës.

Aleatët e NATO -s vendosën forcat e tyre në Afganistan pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001 në Shtetet e Bashkuara, në përputhje me nenin 5 të statutit të aleancës për mbrojtjen kolektive, sipas të cilit anëtarët duhet të ndihmojnë një aleat në rast sulmi ndaj tij.

Tërheqja e trupave nga Afganistani dhe operacioni në shkallë të gjerë dhe kaotik i evakuimit, i cili u përfundua më 31 gusht 2021-një afat i rënë dakord nga SHBA dhe talebanët-kanë shkaktuar shqetësim në mesin e disa vendeve evropiane në lidhje me vendimet e Uashingtonit.
Duke pasur parasysh këtë, Evropa nuk duhet të mbështetet më në aleancën e udhëhequr nga SHBA, e cila "ka humbur avantazhin moral për të ndërhyrë ose arbitruar në të gjithë botën", Konstantinou, i cili shërbeu me NATO-n si një oficer i lartë i forcave ajrore greke për rreth tetë vjet , është i bindur.

"Unë e hodha votën time me ata që besojnë se ka ardhur koha për përfundimin e duhur të Aleancës së NATO -s. Kjo është theksuar aq tragjikisht nga fiaskoja e Afganistanit, një humbje historike, shkallën e së cilës ne nuk jemi ende në gjendje ta matim saktë në këtë kohë, "tha ai.

Në maj, ministrat e mbrojtjes të BE-së diskutuan një propozim për të krijuar një mision të reagimit të shpejtë prej 5,000 trupash për të dhënë përgjigje ushtarake ndaj konflikteve në të gjithë botën në fazat e tyre të para. Të paktën 14 nga 27 shtetet anëtare të BE -së e mbështetën planin si pjesë e skemës së bllokut për vitin e ardhshëm për të rritur aftësitë ushtarake si garantues të sigurisë ndërkombëtare.

Konstantinou shprehu skepticizëm në lidhje me nismën.
"Në lidhje me [për] një forcë të veçantë ushtarake evropiane (diçka në linjat e një ushtrie të përhershme evropiane) përsëri unë mendoj se [BE] nuk është gati (apo edhe e gatshme) për të vënë në veprim një forcë të tillë. Më vjen keq dhe me gjithë respektin për zyrën e tij, unë nuk e konsideroj Presidentin [Këshillin Evropian] Charles Michel personin e duhur për të hartuar dhe/ose zbatuar politikën ushtarake për BE -në, "vuri në dukje eksperti.

Autoritetet e BE -së së pari duhet të adresojnë sfidat ekzistuese në të gjithë shtetet anëtare, të tilla si çështjet e shëndetit publik, papunësia, një rritje e kriminalitetit, paqëndrueshmëria e euros, në vend që të ndërmarrin veprime diku tjetër, beson Konstantinou.
"Pra, së pari si operativë evropianë, ne duhet t'u përgjigjemi të gjitha sa më sipër dhe t'i bëjmë evropianët të ndihen të sigurt dhe të begatë në vendet tona, para se të mendojnë të ndërhyjnë në" stilin e NATO -s "në vendet e tjera," theksoi ai.

Sa i përket bashkëpunimit në të gjithë bllokun, të gjitha shtetet anëtare janë krejtësisht të afta të koordinojnë përpjekjet e tyre ushtarake "nëse zbatohet vullneti i nevojshëm politik", vazhdoi eksperti, duke shtuar se ushtria amerikane nuk është më e përshtatshme për të marrë pjesë në operacionet e kombinuara midis Ushtritë evropiane.
"Në histori, gjithçka ndryshon, dhe afër çerekut të parë të shekullit 21 besoj se tani është koha që Evropa të marrë kontrollin e plotë të kontinentit tonë, pa asnjë ndihmë të" kushërinjve "tanë jashtë shtetit," përfundoi Konstantinou.

Që nga marrja militante e Afganistanit, shumë vende kanë ngurruar në krijimin e lidhjeve me talebanët, duke thënë se ata duhet të dëshmojnë se meritojnë njohje ndërkombëtare si fuqi legjitime në shtetin e Azisë Qendrore.
Ndërkohë, lëvizja, e cila kapi Kabulin më 15 gusht, pretendoi të hënën në mëngjes se kishte marrë nën kontrollin e saj të plotë Panjshir, e fundit nga 34 provincat afgane që kundërshtoi talebanët. Forcat opozitare Panjshir i kanë quajtur pretendimet të rreme.

/Sputniknews-Argumentum.al