Ministri i Jashtëm iranian: Amerikanët fajtorët kryesorë për shkeljen e marrëveshjes bërthamore të vitit 2015

Ministri i Jashtëm iranian Hossein Amir-Abdollahian theksoi se amerikanët janë pala kryesore që shkelën marrëveshjen bërthamore të vitit 2015 me Iranin dhe i kanë shkaktuar dëmin më drastik marrëveshjes.

Diplomati i lartë iranian i bëri këto deklarata në një takim të hënën me ambasadorët e huaj dhe misionet diplomatike në Teheran, gjatë të cilit ai shpjegoi aspekte të ndryshme të politikës së jashtme të administratës së re iraniane. Duke elaboruar pozicionin e administratës iraniane mbi bisedimet e Vjenës, të cilat kanë vazhduar për disa muaj në kryeqytetin austriak për të ringjallur marrëveshjen bërthamore pas tërheqjes së SHBA nga marrëveshja, ministri i jashtëm iranian tha: “Administrata e 13 -të iraniane beson në diplomaci si një mjet efektiv dhe ne kurrë nuk do të distancohemi nga negociatat. " "Ne kemi një qasje pozitive ndaj negociatave si një mundësi për diplomaci, por besojmë se negociatat për hir të negociatave nuk do të kenë asnjë përfitim për kombin iranian dhe palët e tjera të përfshira," tha Amir-Abdollahian. Ai theksoi se Irani mirëpret çdo negociatë që garanton të drejtat dhe interesat e kombit iranian, duke shtuar: "Ne besojmë në negociata konstruktive që sigurojnë të drejtat e kombit iranian dhe që në mënyrë aktive do të marrin masa drejt këtij qëllimi." "Trojka evropiane ka mundësinë të rishikojë dhe ndryshojë qasjen e saj për të treguar vendosmërinë e saj të fortë në ndërveprimin e saj me Iranin," tha ai. “Në të njëjtën kohë, ne mirëpresim bashkëpunimin me vendet e tjera evropiane dhe jemi gati të ndjekim marrëdhënie aktive dhe dinamike me ta në kuadrin e një politike të ekuilibruar të jashtme. Ne do t'i kushtojmë vëmendje të gjithë kontinenteve dhe pjesëve të botës në një marrëdhënie të tillë, "vuri në dukje ministri i jashtëm iranian./parstoday