Orban: Hungaria vendos vetë se ku të blejë gaz, dhe si ta marrë atë

Hungaria është një vend sovran dhe vendos vetë se ku të blejë gaz dhe si ta marrë atë, duke zgjedhur një mënyrë më të sigurt për të marrë gaz, tha kryeministri hungarez Viktor Orban të mërkurën në një konferencë shtypi në qytetin çek të Usti nad Labem.

"Hungaria është një vend sovran, ne vetë vendosim se nga kush do të blejmë gaz dhe ne vetë vendosim se në cilën mënyrë do ta furnizojmë atë. Ne zgjedhim rrugën që do të na sigurojë sigurinë më të madhe. Dhe askush nuk mund të na këshillojë për këtë," Orban tha, duke komentuar kundërshtimin e Kievit për përfundimin e një marrëveshjeje të re midis Gazprom dhe Hungarisë për furnizimin me gaz të këtij vendi.

Të hënën, Budapesti dhe Gazprom i Rusisë nënshkruan një kontratë të re për furnizimin e 4.5 miliardë metra kub gaz në vit për Hungarinë gjatë 15 viteve të ardhshme. Nga kjo, 3.5 miliardë metra kub gaz do të dërgohen përmes Serbisë dhe 1 miliard metër kub përmes Austrisë. Marrëveshja hyn në fuqi më 1 tetor. Kushtet mund të ndryshohen pas 10 vjetësh.

/ argumentum.al