Putin flet për "katastrofë" në Afganistan: Demokracia nuk mund të imponohet me forcë

Shtetet e Bashkuara kanë përfunduar fushatën e tyre ushtarake 20-vjeçare në Afganistan këtë javë, e cila rezultoi në mbi 46,000 vdekje civile nga të gjitha anët dhe marrjen përfundimtare të pushtetit nga talebanët  më 15 gusht.

Presidenti rus Vladimir Putin e ka quajtur "katastrofë" situatën në Afganistan që pasoi tërheqjen e trupave perëndimore, duke thënë të premten se demokracia nuk mund të imponohet me forcë, raportojnë mediat ruse.

Duke folur në një sesion plenar të Forumit Ekonomik Lindor, Putini tha se nëse njerëzit kanë nevojë për demokraci, kjo do të vijë tek ata natyrshëm.

Presidenti rus shtoi se Kombet e Bashkuara dhe Këshilli i Sigurimit i trupit duhet të jenë përgjegjës për ruajtjen e rendit global:

"Organizata e Kombeve të Bashkuara dhe Këshilli i saj i Sigurimit, duke përfshirë pesë anëtarët e përhershëm, duhet të jenë përgjegjës për rendin në botë," tha Putin.

Sidoqoftë, presidenti sugjeroi që politika e vendeve që imponojnë standarde nga jashtë ende vazhdon diku tjetër në botë.

Putin, i cili më parë tha se prania 20-vjeçare e Amerikës në Afganistan çoi vetëm në "tragjedi", argumentoi se Rusia nuk ishte e interesuar në shpërbërjen e vendit të Azisë Jugore, pasi nuk do të ketë askënd me të cilin Moska të bisedojë. Ai shtoi se shumë lëvizje radikale që aktualisht veprojnë në Afganistan përbëjnë një kërcënim për fqinjët dhe aleatët e Rusisë.

"Lëvizja talebane nuk është homogjene, edhe pse kryesisht përbëhet nga fiset pashtune ... Përfaqësues të shumë organizatave të tjera, përfshirë ato radikale si Shteti Islamik [i ndaluar si organizatë terroriste në Rusi], janë të pranishëm në Afganistan. Shumë njerëz, përfshirë radikalët, u liruan nga burgjet, "tha presidenti gjatë forumit.

"Sa më shpejt që talebanët të bashkohen me të ashtuquajturën familje të popujve të civilizuar, aq më e lehtë do të jetë të komunikosh, të kesh ndikim dhe të bësh pyetje," shtoi ai.

Putin u bëri thirrje fuqive botërore të "bashkojnë përpjekjet" në marrjen e vendimeve në lidhje me legalizimin e forcave politike në Afganistan, pasi u pyet nëse Rusia do të njohë talebanët, të cilët aktualisht konsiderohen si një organizatë terroriste në Rusi.

Presidenti rus aktualisht është në Vladivostok, duke marrë pjesë në një forum vjetor ndërkombëtar, i cili këtë vit do të paraqesë "mundësi të reja të Lindjes së Largët në një botë në ndryshim"./ argumentum.al