Reformohet Qeveria e Malit të Zi,

Kryeministri Zdravko Krivokapić njoftoi mbrëmë se Qeveria do të ketë tre nënkryetarë pas rindërtimit dhe se departamentet, të cilat janë provuar të jenë të gjera për sa i përket funksionalitetit të tyre, do të ndahen në përputhje me marrëveshjen midis Kryeministrit dhe parlamentit.

Riorganizimin e qeverisë e kanë kërkuar dy subjektet politike në pushtet, partia pro-serbe Fronti Demokratik dhe Mali i Zi Demokratik, ndërsa subjekti i tretë dhe më i vogël, Lëvizja Qytetare URA e ka kundërshtuar idenë.

Fronti Demokratik dhe Demokratët më 16 shtator kanë njoftuar se kanë rënë dakord mbi domosdoshmërinë e ristrukturimit të Qeverisë së Malit të Zi.

Sipas tyre kabineti qeveritar duhet të ketë 18 ministri dhe jo 12 sa ka tash si dhe tre zëvëndëskryeministra të cilët gjithashtu mund të jenë edhe udhëheq të resoreve ministrore.

Zyra e kryeministrit Krivokapiq tha se ndryshimet në qeveri do të bazohen në një sërë parimesh.

"Zëvendëskryeministri aktual, Dritan Abazoviq do të jetë zëvendëskryeministri i parë, dhe të gjithë zëvëndëskryeministrat tjerë do të jenë gjithashtu ministra të linjës. Emërimi i zëvendëskryeministrit është një e drejtë e kryeministrit ”, ka thënë Krivokapiq.

"Kandidatët për ministra të rinj propozohen nga kryeministri pas konsultimeve me shumicën parlamentare, veçanërisht duke marrë parasysh marrëveshjen e vitit të kaluar të tre listave zgjedhore, kompetencën dhe barazinë gjinore ", u tha në deklaratë.

Përveç ndryshimeve në kabinetin qeveritar, kryeministri Krivokapiq, ka thënë se subjektet politike që përbëjnë qeverinë e Malit të Zi vendosin një moratorium në të gjitha çështjet, për të cilat nuk ka një konsensus të gjerë shoqëror dhe që shkaktojnë ndasi të thella në shoqërinë malazeze.

"Sundimi i ligjit dhe lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit janë detyrat kryesore", ka thën kryeministri.

Kryetari i Kuvendit dhe lideri i demokratëve, Aleksa Bečić, tha se marrëveshja e shumicës qeverisëse për rindërtimin e Qeverisë është e mundur. Ai gjithashtu deklaroi se mbështet qëndrimin e Kryeministrit se nuk do të ketë zgjedhje deri në vitin 2024. Ai gjithashtu thotë se marrëveshja duhet të përmbajë atë pikë. "Sa më përket mua, zgjedhjet do të jenë kur afati i rregullt të jetë 2024," tha Becic. Ai vuri në dukje se Lëvizja Qytetare URA nuk u neglizhua në asnjë mënyrë. Ai gjithashtu mbron që pakicat të jenë pjesë e qeverisë së ristrukturuar.

"Njoftimi i mbrëmshëm nga Kryeministri është një hap përpara në këtë proces, pasi krerët e Frontit Demokratik gjithashtu pranuan të hyjnë në procesin e rindërtimit," deklaroi Beçiç.

I pyetur nëse janë zhvilluar negociata me GP, URA, Becic tha se URA nuk ishte lënë jashtë në asnjë moment.

"Në fund të dialogut, kryeministri duhet të propozojë rindërtimin dhe deputetët duhet ta mbështesin atë," tha Becic në një konferencë për shtyp, duke shtuar se ishte një proces i dyanshëm. Ai vuri në dukje se Marrëveshja e nënshkruar nga tre udhëheqësit e koalicionit është Shkrimi i Shenjtë për Demokratët dhe baza për të gjitha proceset e ardhshme.

"Ne kemi qenë në mbrojtje të Marrëveshjes në këto një vit sa herë që ishte e nevojshme. Integrimi evropian është autostrada jonë dhe ne do ta afirmojmë atë edhe në të ardhmen," tha Beçiç.

Ai deklaroi se rindërtimi i Qeverisë është një proces i zakonshëm kudo në botë dhe se nuk përjetohet në mënyrë dramatike.

Kryetari i Kuvendit, Aleksa Bečić, tha se Parlamenti kishte arritur rezultatet më të mira të mundshme vitin e kaluar, pavarësisht, siç shtoi ai, të gjitha pengesave.

Në konferencën për shtyp me rastin e një viti nga konstituimi i Kuvendit, Beçiq tha se është i kënaqur me punën dhe bashkëpunimin, por edhe me transparencën e parlamentit.

URA nuk mori një propozim të detajuar për rindërtimin e Qeverisë

Lëvizja civile URA nuk mori një propozim të detajuar dhe të shpjeguar për rindërtimin e Qeverisë, tha nënkryetarja e asaj partie, Jovana Marović, duke deklaruar se shumë opsione janë të mundshme dhe se parimet kryesore për URA janë nga marrëveshja e nënshkruar në shtator vitin e kaluar.

"URA nuk ka marrë ende një propozim të detajuar dhe të arsyetuar për rindërtimin e Qeverisë, dhe gjithçka që kemi arritur të shohim janë disa njoftime, të cilat zakonisht mbërrijnë në mbrëmjen vonë," tha Maroviç për agjencinë MINA.

Ajo deklaroi se Krivokapić kohët e fundit theksoi se ai do të përcaktonte veten në lidhje me pozitën e 41 deputetëve.

"Dhe ne ende nuk kemi diçka të tillë, dhe për ne kjo është vetëm kalimi i topit dhe ndjenja e fushës, pasi nuk kemi marrë ftesë për takim, si dhe nuk kemi diskutuar modele specifike dhe zgjidhje me çdo subjekt politik, "tha Maroviç.

"Tani për tani, ne nuk do t'i komentonim ato," tha Maroviç.

Siç deklaroi ajo, në secilën prej tyre, për URA -n, parimet kryesore nga marrëveshja e nënshkruar në shtator të vitit të kaluar janë përshpejtimi i demokratizimit dhe integrimit evropian, si dhe respektimi i detyrimeve të supozuara ndërkombëtare.

"Kur bëhet fjalë për demokratizimin, nuk është përparësi për partnerët e koalicionit, duke marrë parasysh shtyrjen e vazhdueshme të zgjedhjes së Këshillit Prokurorial, i cili është një hap i rëndësishëm drejt një luftimi efektiv kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar," tha Maroviç.

Një ditë pasi një pjesë e shumicës parlamentare, Fronti Demokratik (DF) dhe Mali i Zi Demokratik, propozuan një riorganizim të Qeverisë, ambasadorja amerikane në Malin e Zi, Judy Rising Reinke, ka thënë se ajo pret që kryeministri, Zdravko Krivokapiq, kryetari i parlamentit Alleksa Beçiq dhe zëvendëskryeministri Dritan Abazoviq të mbajnë premtimet që i kanë dhënë në shtator të vitit të kaluar - për të mbajtur Malin e Zi në kursin euro-atlantik dhe t’i ruajnë elementet kryesore të politikës së jashtme malazeze, si dhe të merren me reformat si një çështje prioritare, në mënyrë që të përshpejtojnë rrugën e vendit drejt Bashkimit Evropian.

/ Argumentum.al