Serbia katër kërkesa Kosovës për të vijuar dialogun

Beogradi kërkon që të plotësohen katër kërkesa për të vazhduar dialogun në Bruksel, shkruan media serbe novosti

Në lajm thuhet se këto nuk janë kërkesa të reja apo shantazhe, por kërkesa që dalin nga marrëveshjet e nënshkruara të cilat Prishtina i ka penguar ose refuzon t'i përmbushë prej vitesh.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tha qartë se nuk e shihte qëllimin e vazhdimit të bisedimeve në këtë moment. Ai nënvizoi pikat kryesore për vazhdimin e dialogut: që Brukseli të thotë nëse ekziston një marrëveshje e Brukselit apo jo, që trupat e armatosura të tërhiqen nga veriu, që vendimi kundër Ivan Todosijeviç të anulohet dhe të jepen licenca për dy energji elektrike serbe kompanive.

1- Asociacioni
“Novosti” shkruan se Kosova nuk e përmbushi detyrimin për të formuar bashkësinë e komunave me shumicë serbe. Ajo kujton se kjo bashkësi qe rënë dakord të formohej që në vitin 2013 pas ratifikimit në Kuvend.

Aktualisht Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka pezulluar 22 nga 23 pikat e marrëveshjes për themelimin e Asociacionit. “Novosti” thotë se kjo gjykatë kërkon ta reduktojë Asociacionin në nivelin e një organizate jo-qeveritare, gjë që për Beogradin është e papranueshme dhe “jo në përputhje me marrëveshjen e Brukselit”.

2- Zhvendosja dhe angazhimi i forcave speciale vetëm me autorizim
“Novosti” thotë se sipas marrëveshjeve të nënshkruara në Bruksel, Kosova nuk mund t’i dërgojë forcat e armatosura – përfshirë këtu policinë – në zonën e veriut pa lejen e KFOR-it dhe dakordësinë e komunitetit serb.

Kosova vitet e fundit ka paraqitur synimin e saj për t’i shndërruar Forcat e Sigurisë në ushtri, gjë që sipas Serbisë bie ndesh me ligjin ndërkombëtar dhe marrëveshjet e nënshkruara më parë.

3- Licencimi i dy kompanive serbe të energjitikës
Serbia kërkon që Kosova të lejojë licencimin e dy kompanive serbe të energjitikës – Elektrosever dhe EPS trgovina, – gjë që sipas “Novostit” është dakordësuar në diskutimet në Bruksel në vitin 2013.

Beogradi thotë se përmes këtyre dy kompanive do të furnizojë me energji elektrike komunitetin serb në veri të Kosovës, ndërkohë që kjo e fundit refuzon t’i licencojë.

4- Anulimi i dënimit të deputetit Ivan Todosijevic
Serbia kundërshton dënimin me dy vite burg të deputetit Ivan Todosijeviç. Beogradi kërkon anulimin e vendimit me pretekstin se dënimi është i padrejtë dhe mund të kthehet në precedent për “gjueti ndaj serbëve”.

Todosijeviç është dënuar me dy vite burg për deklaratat e tij se “masakra e Reçakut nga forcat serbe në vitin 1999 nuk ka ndodhur” dhe se “ajo është fabrikuar nga shqiptarët”.

Beogradi thotë se në rastin e gjykimit të tij pati shkelje ligjore. Ata thonë se sipas marrëveshjeve të arritura në Bruksel, në trupin gjykues duhet të ishin dy gjyqtarë serbë, por që në proces nuk ndodhi kështu.

/argumentum.al