Shkencëtarët rusë kanë krijuar materialin e parashikuar para gjysmë shekulli

Minerali Herbertsmitite ka jonet e bakrit si bartës të momentit magnetik që formojnë grila të përsosura dy-dimensionale të kagomesë (kagomé është modeli i enëve të thurjes japoneze me një motiv gjashtëkëndor) është konsideruar si një kandidat kryesor për prodhimin e një lëngu rrotullues. Falë zbulimit nga shkencëtarët rusë, një substancë tjetër i është shtuar listës së materialeve që kanë potencialisht veti të lëngut rrotullues.

Hulumtuesit nga Universiteti Shtetëror i Moskës Lomonosov dhe Universiteti Kombëtar i Shkencës dhe Teknologjisë MISiS (NUST MISIS) kanë sintetizuar një klorur të ri të natriumit bismut okso-cuprate fosfat me një grilë të tipit katror kagomé, në të cilin nuk formohet asnjë rend magnetik kur ftohet në -271 ° C Prandaj studiuesit kanë hipotezuar se materiali i krijuar shfaq nënsisteme rrotullimi që sillen si një lëng rrotullues i përzier në temperatura të ulëta.

Objekti i sintetizuar përbëhet nga atomet e natriumit, bakrit, bismutit, fosforit, oksigjenit dhe klorit, tha Alexander Vasiliev, një nga autorët e hulumtimit dhe Shef i Laboratorit të Strukturave Funksionale me dimensione të ulëta në Universitetin Kombëtar të Shkencës dhe Teknologjisë MISiS.

"Dy module kryesore periodike të fragmenteve mund të dallohen në strukturën kristalore të kandidatit të lëngut rrotullues. E para është shtresat e formuara nga grupe prej katër katërkëndëshe. Atomet e oksigjenit gjenden në qendër të secilit katërkëndësh. Tre kulme të katërkëndëshit kanë atome bakri dhe i katërti ka një atom bismut. Shtresa të tilla mbartin një ngarkesë pozitive dhe janë gati ta ndajnë atë me fragmentin e dytë, të ngarkuar negativisht, "

Sipas shkencëtarit, shtresa e dytë është e kombinuar me poliedronë që përmbajnë atome natriumi, fosfori dhe bakri në qendra dhe atome oksigjeni dhe/ose klori në kulme.
“Natyra e shtresave të përshkruara shpesh interpretohet si një model‘ host -mysafir ’. Çuditërisht, përbërësi i ri u mor me një tepricë të kripës së zakonshme të gatimit! Kripa kontribuoi në formimin e një matricë - një "host" që mirëpriti fragmentin "mysafir" të përbërjes për të formuar një material me karakteristika unike fizike ", shpjegon Alexander Vasiliev.

Ai më tej shtoi se materiali mund të gjejë aplikime të ardhshme në teknologjitë kuantike bazuar në ngatërrimin e funksioneve valore të grimcave individuale.