Telefonata Biden-Xi Jinping: "Kinë-SHBA marrëdhënie jetike për të ardhmen e botës"

Presidenti kinez Xi Jinping të premten në mëngjes mori një telefonatë nga homologu i tij amerikan, Joe Biden, dhe të dy udhëheqësit kishin komunikim dhe shkëmbime të sinqerta, të thella dhe të gjera strategjike mbi Kinën-SHBA. marrëdhëniet dhe çështjet përkatëse me interes reciprok.

Xi së pari shprehu simpati për Biden dhe popullin amerikan për numrin njerëzor dhe ekonomik në vende të shumta në Shtetet e Bashkuara të shkaktuara nga Uragani Ida. Biden vlerësoi shprehjen e simpatisë raporton media kineze CGTN

'Kinë-SHBA. marrëdhënie jetike për të ardhmen e botës '

Xi vuri në dukje se për ca kohë, për shkak të politikës amerikane ndaj Kinës, Kina-SHBA. lidhja ka hasur në vështirësi serioze.

"Kjo nuk i shërben as interesave themelorë të njerëzve të dy vendeve, as interesave të përbashkëta të vendeve në të gjithë botën," tha presidenti kinez.

Kina dhe Shtetet e Bashkuara janë respektivisht vendi më i madh në zhvillim dhe vendi më i madh i zhvilluar. Nëse ata mund ta trajtojnë marrëdhënien e tyre, ndikon mirë në të ardhmen e botës, vuri në dukje Xi.

"Eshtë një çështje e shekullit të cilës të dy vendet duhet t'i japin një përgjigje të mirë. Kur Kina dhe Shtetet e Bashkuara të bashkëpunojnë, të dy vendet dhe bota do të përfitojnë; kur Kina dhe Shtetet e Bashkuara janë në konfrontim, të dy vendet dhe bota do të vuajë, "tha Xi, duke shtuar se kthimi i marrëdhënies në rrugën e duhur nuk është një opsion, por diçka që ne duhet të bëjmë dhe duhet të bëjmë mirë.

"Ktheni lidhjet dypalëshe në rrugën e duhur"

Xi theksoi një poezi të lashtë kineze, "Malet dhe lumenjtë mund të bllokojnë rrugën, por një fshat tjetër do të shfaqet mes shelgjeve dhe luleve që lulëzojnë".

Meqenëse akulli u prish në marrëdhëniet dypalëshe në 1971, Kina dhe Shtetet e Bashkuara kanë bashkëpunuar me njëri -tjetrin dhe kanë sjellë përfitime të prekshme për vendet në mbarë botën, tha ai.

Me bashkësinë ndërkombëtare që përballet me shumë sfida të përbashkëta, ai i bëri thirrje Kinës dhe Shteteve të Bashkuara që të tregojnë vizion të gjerë dhe të mbajnë përgjegjësi të mëdha.

"Të dy vendet duhet të shikojnë përpara dhe të ecin përpara, të demonstrojnë guxim strategjik dhe vendosmëri politike dhe t'i kthejnë marrëdhëniet Kinë-SHBA në rrugën e duhur të zhvillimit të qëndrueshëm sa më shpejt të jetë e mundur për të mirën e njerëzve në të dy vendet dhe në të gjithë botën, "Tha Xi.

Xi gjithashtu shtjelloi pozicionin e Kinës për ndryshimet klimatike dhe çështje të tjera

Ai theksoi se Kina vazhdon t'i japë përparësi ruajtjes ekologjike dhe ndjek një rrugë të gjelbër dhe të ulët të karbonit në zhvillim, dhe ka marrë iniciativën për të mbajtur në mënyrë aktive përgjegjësitë ndërkombëtare që i përshtaten kushteve kombëtare të Kinës.

Në bazë të respektimit të shqetësimeve thelbësore të njëri-tjetrit dhe menaxhimit të duhur të dallimeve, ai u bëri thirrje departamenteve përkatëse të dy vendeve që të vazhdojnë angazhimin dhe dialogun e tyre për të çuar përpara koordinimin dhe bashkëpunimin mbi ndryshimet klimatike, përgjigjen ndaj COVID-19 dhe rimëkëmbjen ekonomike, si dhe çështje ndërkombëtare dhe rajonale.

Ndërkohë, të dy palët mund të shfrytëzojnë më shumë potencialin e bashkëpunimit për të injektuar më shumë dinamikë pozitive në marrëdhënie, tha Xi.

Biden: Të dyja palët nuk kanë interes të lejojnë që konkurrenca të kalojë në konflikt

Biden vuri në dukje se bota po ndryshon me shpejtësi. "Marrëdhënia SHBA-Kinë është marrëdhënia më e rëndësishme në botë dhe e ardhmja e pjesës më të madhe të botës do të varet nga mënyra se si Shtetet e Bashkuara dhe Kina do të sillen me njëri-tjetrin."

"Të dy vendet nuk kanë interes të lejojnë që konkurrenca të kalojë në konflikt. Pala amerikane nuk ka ndërmend të ndryshojë politikën e një Kine. Eshtë e përgatitur të ketë më shumë shkëmbime të sinqerta dhe diskutime konstruktive me Kinën për të identifikuar fushat kryesore dhe prioritare ku është bashkëpunimi. të jetë e mundur, shmangni komunikimin e gabuar, llogaritjen e gabuar dhe konfliktin e padëshiruar dhe rivendosni marrëdhëniet SHBA-Kinë në rrugën e duhur, "theksoi Biden.

Pala amerikane pret më shumë diskutime dhe bashkëpunim me Kinën për të arritur pozicione më të përbashkëta mbi ndryshimet klimatike dhe çështje të tjera të rëndësishme, shtoi ai.

Të dy presidentët ranë dakord për një komunikim të thelluar mes tyre në Kinë-SHBA. marrëdhëniet dhe çështjet kryesore ndërkombëtare janë shumë të rëndësishme për drejtimin e lidhjeve dypalëshe në drejtimin e duhur.

Ata ranë dakord të mbajnë kontakte të shpeshta me mjete të shumta dhe të udhëzojnë zyrtarët në nivel pune për të intensifikuar punën, për të zhvilluar dialog të gjerë dhe për të krijuar kushte për zhvillimin e mëtejshëm të  marrëdhënieve Kinë-SHBA.

/CGTN-Argumentum.al