Viktor Orban: "Ne kemi nevojë për Serbinë. Përndryshe - siguria do të jetë në rrezik"

Kryeministri i Hungarisë, Viktor Orban, tha në Forumin Bled se Serbia duhet të pranohet në Bashkimin Evropian.

"Serbia është një vend kyç. Pa pranimin në BE, nuk ka asnjë arsye për të folur për sigurinë dhe identitetin. Evropa ka nevojë për Serbinë më shumë sesa Serbia ka nevojë për BE. Përndryshe, siguria do të jetë në rrezik," tha Orbán në panel, duke folur për problemi i migrimit. Vuçiq vuri në dukje se janë tre gjëra që mund të jenë të rëndësishme për të gjithë.

"Para së gjithash, askush nuk flet për të, BE është vendi më i mirë në botë për sa i përket standardeve, të drejtave dhe lirive të njeriut, por asgjë nuk thuhet për rritjen. Si do ta përmirësojmë atë? Unë nuk e shoh një zgjidhje. Së dyti, Angela Merkel po largohet nga politika dhe ne nuk do të kemi një kancelare të fortë, ky është një fakt. Pyetja ime është (në rast krize): Kush do të bëjë thirrjen për të porositur diçka? Së treti: të gjithë po flasin për sundimi i ligjit dhe kur përmend Ballkanin Perëndimor, thua se i përkasim Evropës. Sinqerisht, ne ishim entuziastë për procesin e integrimit. Nuk ka më aq entuziazëm. Kjo është arsyeja pse ne krijuam mekanizma dhe krijuam Ballkanin e Hapur. Disa njerëzve nuk u pëlqen, por ne nuk na intereson, "tha Vuçiç, duke iu referuar fjalëve të Orbanit.

Presidenti i Serbisë iu referua Maqedonisë së Veriut dhe deklaroi se kishte premtime për integrim evropian nëse ndryshonin emrin, por asgjë nuk ndodhi. "Ne nuk po kërkojmë ndihmë, unë vetëm po them të vërtetën," tha ai, duke shtuar se Serbia do të bëjë gjithçka për të ruajtur stabilitetin në rajon.

"Pas Brexit, Evropa duhet të ishte zgjeruar. Në vend të kësaj, ajo dënon gjithçka që po ndodh në BE dhe nuk sheh pamjen më të madhe. Të mos na keqkuptoni, ne mbetemi në rrugën drejt BE -së, por duhet të punojmë shumë dhe të përmirësojmë kushtet për njerëzit tanë ”, tha Vuçiç.

Presidenti i Parlamentit Evropian David Sassoli tha se zhgënjimi i Serbisë ishte "një goditje e madhe për BE", duke vënë në dukje se disa vende të Ballkanit kanë pritur me dekada për lajme mbi përparimin në integrimin evropian.

"Pse nuk mund të japim një kohë të caktuar kur ata do të pranohen? Ata na kërkojnë të bashkohemi me familjen tonë. Ashtë një paradoks".

Unë besoj në një Evropë të bashkuar

Presidenti i Serbisë tha në panel se ai beson në një Evropë të bashkuar.

"Unë besoj në një Evropë të bashkuar dhe se vetëm Evropa e bashkuar mund t'i përgjigjet krizës. Unë besoj se ne të gjithë duhet të bëhemi pjesë e asaj Evrope dhe ne e dimë se çfarë duhet të ndryshojmë. Sa për serbët dhe kroatët, ne nuk jemi dakord asgjë, por pa bashkëpunim, ne nuk mund të mbijetojmë në të ardhmen. Unë besoj jo vetëm në pajtim, por edhe në një qasje pragmatike për zgjidhjen e problemit, "tha Vuçiç.

/argumentum.al