Von Cramon: Paqja, siguria dhe të drejtat qytetare duhet të sigurohen për të gjithë në Malin e Zi

“Ndërsa ndarja e kishës dhe pushtetit shtetëror është një parim udhëheqës në demokracitë liberale, detyra më e madhe e Qeverisë së Malit të Zi është të sigurojë që paqja dhe siguria të ruhen, ndërsa të dyja të drejtat për lirinë e shprehjes dhe tubimit, si dhe lirinë e feja mbështetet ”, shkroi Anëtarja e Parlamentit Evropian, Viola von Cramon-Taubadel.

Ajo tha se ka pasur mesazhe shqetësuese që vijnë nga Mali i Zi në javët e fundit, të nxitur nga nacionalizmi dhe diskutimet shkurtpamëse në lidhje me të kaluarën dhe marrëdhëniet shtet-kishë.

Sipas Von Cramon, ish -elita e korruptuar dhe luftarake që kapi shtetin, së bashku me ‘kundërshtarët zyrtarë’ të tij në Serbi, po përpiqen të destabilizojnë situatën në Mal të Zi duke shfrytëzuar tensionet rreth ceremonisë së Kishës Ortodokse Serbe në Cetinje.

"Prandaj është me rëndësi jetike t'i rezistosh këtyre krijuesve të tensionit të huaj dhe vendas që po përpiqen të armiqësojnë shoqërinë malazeze dhe të parandalojnë reformat e shumëpritura demokratike dhe sundimin e ligjit", nënvizoi Von Cramon.

Ajo i dha mbështetje të fortë Lëvizjes URA si një mbrojtëse e vërtetë e vlerave qytetare dhe liberale e cila po mbron për qetësimin e tensioneve dhe një ndarje të rreptë të pushteteve kishtare dhe shtetërore.

“Mali i Zi meriton paqe dhe stabilitet të shumëpritur që janë parakusht për reformat e sundimit të ligjit dhe institucioneve demokratike. Vetëm duke u përmbajtur nga retorika shpërthyese dhe duke marrë përgjegjësinë për të ardhmen e vendit, Mali i Zi mund të bëjë një atmosferë të begatë dhe të qëndrueshme të nevojshme për reformat e brendshme dhe të vazhdojë të jetë një model në luftën kundër krimit të organizuar. BE -ja duhet të mbështesë fuqishëm URA -n dhe zërat e tjerë përparimtarë, të gjallë në Ballkanin Perëndimor, në mënyrë që ta afrojë rajonin me vlerat dhe standardet e BE -së ”, përfundoi Von Cramon.

/ argumentum.al