Vuçiç: Situata në Kosovë shumë e rëndë. "Shpresoj se nuk do të na duhet të marrim kundërmasa, pasi nuk do të jetë mirë"

Pas vendimit të autoriteteve të Prishtinës për reciprocitetin  e targave serbe të automjeteve dhe vendosjen e njësive speciale të policisë në vendkalimet administrative në veri të Kosovës-Metohi, Presidenti serb Aleksandar Vuçiç  tha të hënën se kjo ishte një nga ditët më të vështira për serbët në Kosovë  dhe vuri në dukje se situata ishte shumë serioze dhe e rëndë, përcjell Tanjug.

"Kur keni të bëni me njerëz që nuk janë përgjegjës dhe qëllimi i vetëm i të cilëve është të zgjerojnë fuqinë dhe autoritetin e tyre, në vend që të bëjnë diçka të mirë për qytetarët, vështirë se mund të arrini në zgjidhje racionale," tha Vuçiç në një konferencë urgjente për shtyp.

Ai tha se, qysh të dielën në mbrëmje, Beogradi kishte qenë në dijeni të planeve të Prishtinës për të vendosur njësi speciale të policisë në veri të Kosovës-Metohi.

Ai tha se njësitë kishin kaluar në veri të Kosovës-Metohi pak pas orës 6 të mëngjesit të së hënës, dhe vuri në dukje se ky ishte rasti i gjashtë i tillë.

"Ishte sulmi më brutal, me rreth 350 persona, shumë armë me fuçi të gjatë, mbi 20 automjete të blinduara, snajperë të vendosur në shumë vende për të mbuluar shtëpitë e serbëve të rinj që do t'i rezistonin terrorit nga autoritetet e Prishtinës," tha Vuçiç.

Ai tha se Prishtina e kishte kryer bastisjen "në mënyrë të njëanshme, pa asnjë marrëveshje me askënd, përveç ndoshta mentorëve të saj."

Vuçiq tha se targat serbe të lëshuara në Kosovë-Metohija dhe targat e KS të Prishtinës nuk ishin më problemi i vetëm sepse targat serbe të lëshuara në Serbinë qendrore ishin konfiskuar gjithashtu.

Për të dhënë një shembull, Vuçiç tha se targat e regjistrimit të një ambulance nga Vranje, në jug të Serbisë qendrore, gjithashtu ishin hequr nga automjeti dhe ishin konfiskuar.

Ai shtoi se praktika nuk ishte e përcaktuar në asnjë dokument.

Vuçiq vuri në dukje gjithashtu se Prishtina ende nuk e kishte përmbushur detyrimin e saj kryesor sipas Marrëveshjes së Brukselit - krijimin e një Komuniteti të Komunave Serbe.

Vuçiç tha se do të takohej me ambasadorët e vendeve Quint me kërkesën e tyre para se të thërriste një takim të Këshillit të Sigurisë Kombëtare të martën.

Vuçiq tha se Këshilli do të diskutojë kundërmasat e mundshme që Serbia mund të marrë.

"Shpresoj se nuk do të detyrohemi të imponojmë kundërmasat tona, pasi nuk do të jetë mirë," përfundoi ai.

/Argumentum.al