Zgjedhjet ruse: Partia e Putin “Rusia e Bashkuar” fiton zgjedhjet, por suprizojnë komunistët

Komisioni Zgjedhor: Rusia e Bashkuar Përpara Me 49.82% në Votën Parlamentare pasi 99% e Votave të Numëruara

Partia në pushtet Rusia e Bashkuar mban kryesimin në zgjedhjet parlamentare me 49.82%, e ndjekur nga Partia Komuniste e Federatës Ruse (CPRF) me 19%dhe Partia Liberal Demokratike e Rusisë me 7.49%, sipas të dhënave nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve Ruse lëshuar pasi u numëruan 99% e fletëve të votimit.

Me 80% të votave të numëruara të hënën në mëngjes, Andrey Turchak, Sekretar i Këshillit të Përgjithshëm të partisë Rusia e Bashkuar, tha se kandidatët e tij ishin në rrugën e duhur për të fituar në garat në të gjithë vendin.

"Sigurisht, rezultatet po vijnë akoma, por që herët në mëngjes, Rusia e Bashkuar po tërheq më shumë se 48% të votave," tha ai. Sipas Turchak, "kjo na lejon të marrim 120 vende" përmes sistemit të përfaqësimit proporcional i cili ndan gjysmën e atyre në dispozicion në Dumën e Shtetit. "Kandidatët tanë po fitojnë gjithashtu në 195 zona elektorale," tha ai, me rezultatet "e para-pas" që vendosin gjysmën tjetër.

"Rusia e Bashkuar ka gëzuar kontrollin e plotë të parlamentit të vendit që nga zgjedhjet e fundit në 2016. Kjo i ka lejuar partisë të kalojë reformat themelore pa u mbështetur në votat e të tjerëve grupimet.

Pothuajse 30 vjet pas rënies së Bashkimit Sovjetik, Partia Komuniste e Rusisë ështe ringritur  edhe një herë. Sipas rezultateve paraprake të zgjedhjeve të vendit në 2021, grupi ka rritur ndjeshëm popullaritetin e tij.

Gjatë tre ditëve të votimit, Rusia shkoi në votime për të zgjedhur nga 14 grupime dhe kandidatë të tjerë të pavarur që konkurrojnë për 450 vende në parlamentin e vendit. Gjysma e deputetëve zgjidhen nga zgjedhjet rajonale të mëparshme, ndërsa gjysma tjetër e Dumës ndahet në bazë të përfaqësimit proporcional të të gjitha partive që marrin më shumë se 5% të votave.

Me 97%të votave të numëruara, pjesa e votës së marrë nga Partia Komuniste e Federatës Ruse (KPRF) është në 19.07%, duke përmirësuar rezultatin e saj të vitit 2016 me 6%, dhe një shenjë se komunistët kanë rritur bazën e tyre mbështetëse.

Popullariteti i komunistëve ka pësuar një rritje pas rënies së popullaritetit të Rusisë së Bashkuar. Kohët e fundit, propozimi kryesor i partisë ka qenë të anulojë reformën jopopullore të pensioneve, e cila çoi në një rritje të moshës së pensionit. KPRF dhe disa forca të tjera opozitare të krahut të majtë drejtuan protesta kundër ndryshimeve. Ndërkohë, komunistët gjithashtu kundërshtuan ndryshimet e diskutueshme kushtetuese të vitit të kaluar, të cilat teorikisht mund t'i lejojnë Putinit të kandidojë për dy mandate të tjera presidenciale.

Zgjedhjet legjislative ruse u zhvilluan në të gjitha rajonet e vendit në 17-19 shtator. Duma e Shtetit zgjidhet për një mandat pesëvjeçar sipas një sistemi zgjedhor të përzier-225 ligjvënës zgjidhen në listat e partive, dhe 225 të tjerë në zonat elektorale me një mandat në një raund.

/ Argumentum.al