Pesë vende të BE duan që tregu i gazit të hetohet për të zbutur rritjet e mëtejshme të çmimeve

Spanja, Franca, Republika Çeke, Greqia dhe Rumania kanë bërë thirrje për hetime mbi rritjen e çmimeve të mundshme të gazit natyror në tregun evropian në muajt e fundit, sipas një deklarate të përbashkët të lëshuar nga ministrat e ekonomisë dhe financave të këtyre vendeve të mërkurën.

"Lidhur me gazin, funksionimi i tregut evropian të gazit duhet të hetohet për të kuptuar pse kontratat aktuale të gazit kanë qenë të pamjaftueshme. Ne gjithashtu duhet të ndërtojmë udhëzime të përbashkëta për ruajtjen e gazit në mënyrë që të zbusim dhe të zbusim rritjen e çmimeve. Përveç kësaj, ne duhet të koordinojmë më mirë blerjet e gazit për të rritur fuqinë tonë negociuese, "thanë ministrat në një deklaratë të përbashkët të publikuar në faqen e internetit të Ministrisë së Ekonomisë së Francës.

Ata gjithashtu paraqitën një numër propozimesh për të zbutur rritjen e mprehtë të çmimeve në sektorin e energjisë. Në veçanti, ministrat besojnë se nevojitet një qasje e përbashkët në nivel evropian për t'iu përgjigjur menjëherë rritjeve të çmimeve.

Përveç kësaj, propozohet të reformohet tregu i energjisë elektrike në BE në mënyrë që të përmirësohet raporti midis çmimit të paguar nga konsumatorët dhe kostos mesatare të prodhimit të energjisë elektrike. Vendet gjithashtu theksuan nevojën për t'u përqëndruar në pavarësinë e energjisë duke investuar në diversifikimin e furnizimeve me energji dhe duke zvogëluar mbështetjen e Evropës në vendet eksportuese të gazit sa më shpejt të jetë e mundur.

Pesë kombet sugjeruan gjithashtu se është e nevojshme të sigurohen çmime më të parashikueshme të qymyrit dhe të shmanget paqëndrueshmëria e tepërt.
Bashkimi Evropian ka parë një rritje të çmimeve të gazit natyror gjatë muajve të fundit, të nxitur nga rritja e kërkesës për energji mes një rimëkëmbjeje ekonomike nga bllokimet e muajve dhe një furnizimi të kufizuar. Të martën, çmimi i të ardhmes së gazit në Evropë theu një rekord të ri, duke tejkaluar 1,600 dollarë për 1000 metra kub.