Biseda telefonike/ Xi Jinping i bëri thirrje për dialog dhe bashkëpunim kryeministrit të ri japonez Fumio Kishida

Presidenti kinez Xi Jinping theksoi miqësinë dhe bashkëpunimin fqinjësor të mirë midis Kinës dhe Japonisë dhe bëri thirrje për dialog dhe bashkëpunim të zgjeruar në një bisedë telefonike me kryeministrin japonez Fumio Kishida të Premten.

Sipas Xi, marrëdhëniet Kinë-Japoni përballen me mundësi dhe sfida. Ai tha se Kina përshëndet vëmendjen e Japonisë ndaj shkëmbimeve të nivelit të lartë midis dy vendeve dhe është e gatshme të forcojë bashkëpunimin dhe dialogun me vendin, pasi lidhjet e shëndosha dypalëshe jo vetëm që i shërbejnë interesave themelore të dy vendeve dhe popujve të tyre, por gjithashtu kontribuojnë në paqe, stabilitet dhe prosperitet të Azisë dhe botës.

Duke vënë në dukje se viti i ardhshëm shënon 50 vjetorin e normalizimit të lidhjeve diplomatike Kinë-Japoni, Xi tha se ai shpreson që të dy palët të takohen me njëri-tjetrin në gjysmë të rrugës dhe të punojnë së bashku për të hapur perspektiva të gjera për lidhjet dypalëshe.

Presidenti kinez u bëri thirrje të dyja palëve të nxjerrin mësime nga zhvillimi i mëparshëm i marrëdhënieve dhe të respektojnë parimet e vendosura në katër dokumentet politike të rënë dakord midis dy vendeve.

Të dy palët duhet të zbatojnë me vendosmëri kuptimet politike se "Kina dhe Japonia e shohin njëri -tjetrin si partnerë, jo si kërcënime" dhe të trajtojnë siç duhet çështjet kryesore të ndjeshme që lidhen me historinë dhe Tajvanin e Kinës, në mënyrë që të menaxhojnë mosmarrëveshjet dhe të ruajnë bazën politike të marrëdhënieve dypalëshe. , tha Xi.

Ai gjithashtu u bëri thirrje të dy palëve që të rrisin shkëmbimet e qeverisjes dhe koordinimin e politikave ekonomike për të mbajtur së bashku një mjedis të hapur dhe të drejtë tregtar dhe investimesh dhe për të sjellë përfitime për të dy popujt përmes bashkëpunimit të favorshëm të nivelit të lartë.

Kina dhe Japonia duhet të praktikojnë multilateralizmin në kuptimin e vërtetë dhe të shtyjnë përpara bashkëpunimin rajonal në interesat e tyre, si dhe interesat e përbashkëta të njerëzimit.

Xi gjithashtu përgëzoi Kishidën për pritjen e suksesshme të Japonisë në Lojërat Olimpike të Tokios dhe mirëpriti vendin që të marrë pjesë në Lojërat Olimpike Dimërore të Pekinit në shkurt.

Kishida, nga ana e tij, tha se marrëdhëniet Kinë-Japoni po hyjnë në epokën e re, dhe Japonia është gati të punojë me Kinën për të marrë vitin e ardhshëm si mundësi për të ndërtuar një marrëdhënie dypalëshe konstruktive dhe të qëndrueshme që plotëson kërkesat e epokës së re.

Ai u bëri thirrje të dy palëve të menaxhojnë mosmarrëveshjet përmes dialogut dhe theksoi se vendi është i gatshëm të rrisë bashkëpunimin në fusha të tilla si ekonomia, kontrolli i pandemisë dhe ndryshimet klimatike, përveç mbajtjes së komunikimit të ngushtë për çështjet kryesore ndërkombëtare dhe rajonale.

Të dyja palët ranë dakord se biseda është në kohë dhe është e një rëndësie të madhe. Ata ranë dakord të vazhdojnë shkëmbimet dhe komunikimet përmes formave të ndryshme për të siguruar zhvillimin e shëndoshë të lidhjeve dypalëshe.

/Argumentum.al