Çfarë po bën akoma NATO në Kosovë?

Boris Malagurski       

Ashtu si gjithçka përfundoi keq për ndërhyrjet ushtarake të Perëndimit në Vietnam dhe Afganistan, ashtu do të përfundojë edhe në Kosovë. NATO ka tejkaluar mandatin e saj, ka luajtur mbi dorën e saj dhe ka tejkaluar mirëseardhjen e saj.

Ndërsa helikopterët e fundit ushtarakë amerikanë po largoheshin nga Kabuli, Afganistani, shumë, përfshirë edhe unë, theksuan ngjashmëritë me sikletin e Amerikës në Saigon, Vietnamin e Jugut - por një paralele që pak guxuan të vizatonin ishte me Kosovën.

Kur thjesht pyeta "A është radha e Kosoves?" në Twitter, mediat shqiptare u tërbuan.

Shumica shqiptare e Kosovës feston trupat e NATO-s si shpëtimtare-NATO bombardoi Serbinë për të marrë kontrollin e krahinës së saj jugore të Kosovës në 1999. Që atëherë, NATO ka qenë duke sponsorizuar një projekt të ndërtimit të kombit që dukej se kishte arritur kulmin në vitin 2008, kur autoritetet e përkohshme të Kosovës deklaruan pavarësinë nga Serbia.

Nuk ishte një moment ‘fundi i historisë’. Serbia dhe shumica e botës nuk e njohën Kosovën si një vend të pavarur, dhe vetë Kosova mbeti shumë e varur nga ndihma perëndimore dhe mbështetja ushtarake. Shumica e politikanëve shqiptarë janë të vetëdijshëm për këtë dhe ata janë shumë të bindur në lidhje me NATO -n, trupat e së cilës KFOR po ‘ruajnë paqen’ në Kosovë.

Megjithatë, NATO ka tejkaluar mandatin e saj. Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB -së, e cila i dha fund luftës së NATO -s me Jugosllavinë, garanton sovranitetin e Serbisë mbi Kosovën, ndërsa NATO ka kërkuar një Kosovë të pavarur që nga dita e parë e pushtimit të tyre. Rezoluta gjithashtu bëri thirrje për kthimin e një numri të rënë dakord të personelit jugosllav dhe serb për të mbajtur një prani në vende të rëndësishme dhe vendkalimet kryesore kufitare. NATO kurrë nuk e ka lejuar këtë të ndodhë. Kryeministri i fundit serb i cili bëri thirrje për respektimin e kësaj marrëveshjeje u vra në vitin 2003, pak më shumë se një muaj pas kërkesës së tij.

Nga ana tjetër, cilat janë rezultatet e krijimit të kombit të NATO -s në Kosovë? Afër një shkalle papunësie prej 30%. Një nga zonat më të varfra të Evropës, me rreth 45% të popullsisë që jeton nën kufirin zyrtar të varfërisë, dhe 17% janë jashtëzakonisht të varfër. Ish -terroristët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, disa të akuzuar për trafik armësh dhe organesh njerëzore, zëvendësuan uniformat e tyre ushtarake me kostume të politikanëve dhe po qeverisin entitetin. Presidenti i mëparshëm i Kosovës, me nofkën ‘Gjarpri’, aktualisht po gjykohet për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit në Hagë. Ai është ai që zbuloi statujën e Bill Clinton në kryeqytetin e Kosovës. Bill pastaj erdhi për të festuar me "Gjarprin".

Mosmarrëveshja e fundit e targave të Kosovës me Serbinë ishte vetëm shembulli i fundit i një lidershipi në Kosovë të paaftë për t'u marrë me çështje reale, por më tepër duke hyrë në konflikt për të mbuluar paaftësinë e tij. Në vend që të negociojë me Beogradin, Kosova në mënyrë të njëanshme përdori forcën për të zbatuar heqjen e targave serbe. Dhe gjithçka që NATO ishte e gatshme të kontribuonte për të zvogëluar tensionet ishte të ofronte trupat e saj të KFOR -it për të zëvendësuar njësinë speciale të Kosovës, pa u përpjekur as për të zgjidhur thelbin e mosmarrëveshjes. Çfarë po bën akoma NATO në Kosovë?

Ndoshta e njëjta gjë që bënte në Afganistan. Duke shpresuar se një vendim i keq për të hyrë, përfundimisht do të shpaguhet disi. Por nuk do të ketë. Nuk ndodhi në Vietnam, nuk ishte në Afganistan dhe nuk do të ndodhë në Kosovë. Pra, është koha që NATO të fillojë të paketojë çantat e saj.

Marrë nga RT

Përshatati në shqip:Argumentum.al