Ekonomia Botërore dhe Mjetet e Sanksionit: Putini thotë se SHBA po minon pozicionin si monedhë rezervë globale

Presidenti rus më herët foli me gazetarët dhe tha se qeveria e tij nuk e përdor aspak energjinë si armë kundër Evropës në mes të krizës në rritje, duke nënvizuar se Rusia është vetëm e gatshme për të ndihmuar rajonin përpara muajve të ardhshëm të dimrit.

Duke ofruar më shumë ngjyra në vërejtjet e tij të mëparshme, Presidenti rus Vladimir Putin komentoi të mërkurën vonë se SHBA po minon në mënyrë efektive pozicionin e saj si monedhë rezervë në botë duke përdorur dollarin amerikan si një mjet sanksionesh.

Vërejtjet u bënë gjatë një interviste ekskluzive me Headley Gamble të CNBC në fund të sesionit plenar të forumit të Javës së Energjisë Ruse. Diskutimi preku një sërë temash, përfshirë mandatin presidencial të Putinit, blloqet ushtarake dhe kriptomonedhën, ndër temat e tjera.

I pyetur nëse dollari amerikan po largohet nga të qenit monedha rezervë e botës, presidenti rus komentoi se SHBA në fakt "po minon pozicionin e saj" pasi Uashingtoni vazhdon të përdorë dollarin si një instrument sanksionesh jashtë vendit.

"Po minon pozicionin e saj si monedhë rezervë në botë," tha Putin për Gamble. "Vëllimi i shlyerjeve në dollarë po zvogëlohet, dhe vëllimi i rezervave personale të vendeve të botës në dollarë po zvogëlohet gjithashtu."

"Por ne nuk jemi të interesuar të ndalojmë plotësisht pagesat në dollarë, dhe deri më tani jemi të kënaqur me, të themi, pagesat për burimet e energjisë në dollarë, kryesisht për naftën. Por nëse politika e autoriteteve amerikane vazhdon, siç e kam përmendur tashmë, atëherë nuk do të na duhet të bëjmë asgjë, Shtetet e Bashkuara do të minojnë vetë besimin në dollar, "vuri në dukje ai.

Putin shtoi se Shtetet e Bashkuara, kur përdorin dollarin amerikan si një mjet sanksionesh, po bëjnë "një gabim shumë të madh" që ngadalë por me siguri do t'i detyrojë njësitë të largohen nga dollari.

"Kur vendet e tjera që përdorin dollarin si monedhë rezervë ose si instrument llogaritës shohin se çfarë po ndodh, ata vetë kanë ankth se dollari mund të përdoret në lidhje me ta në të njëjtën mënyrë," shpjegoi ai, duke iu referuar sanksioneve mjet.

"Dhe ata, gjithashtu, kanë filluar të zvogëlojnë zotërimet e tyre në dollarë dhe të përdorin më pak si njësi llogarie. Rezultati është që edhe partnerët dhe aleatët më të ngushtë të Shteteve të Bashkuara, në rezervat e tyre, po zvogëlojnë pjesën e dollarit, kjo është një fakt statistikor ".

Presidenti rus vuri në dukje se ndërsa ekonomia botërore varet kryesisht nga gjendja e ekonomisë amerikane, Moska është shumë më e interesuar për boshllëqet e paraqitura në momentin aktual.

"Shtetet e Bashkuara janë ekonomia më e madhe në botë, me teknologji shumë të lartë. E gjithë ekonomia botërore varet nga gjendja e ekonomisë amerikane, dhe ne jemi objektivisht të interesuar për mungesën e trazirave, kërcime atje, por kjo nuk varet nga ne ”, tha presidenti.

Ai theksoi se Moska po shikon nga afër ngjarjet që po shpalosen dhe po analizon dhe ndërmerr hapat e nevojshëm për të siguruar interesat e saj afatgjata.

Argumentum.al