Facebook fajëson ‘ndryshimin e gabuar të konfigurimit’ për ndërprerje masive mes thirrjeve për të ‘shpërbërë’ gjigantin e teknologjisë

Facebook ka lëshuar një mea culpa pasi ndërpreu biznesin dhe ndërveprimet shoqërore të miliona përdoruesve pasi një treshe e mediave sociale në pronësi të Facebook mbeti për më shumë se gjashtë orë, ndërsa fajësoi një gabim inxhinierik për apokalipsin në internet.

Facebook ka konfirmuar se një problem rutimi goditi shërbimet e tij, duke i çuar operacionet në faqen e tij, si dhe atë të Instagram dhe WhatsApp në pronësi të Facebook, në një ndalesë kërcitëse.

"Ekipet tona inxhinierike kanë mësuar se ndryshimet e konfigurimit në ruterët bazë që koordinojnë trafikun e rrjetit midis qendrave tona të të dhënave shkaktuan probleme që ndërprenë këtë komunikim," tha kompania në një postim në blog të hënën.

Ndërsa Facebook nuk hodhi shumë dritë mbi këtë çështje, një përdorues i Reddit i cili pretendoi se punonte për kompaninë tha se ndryshimi i konfigurimit i pengoi ekspertët e IT të Facebook - njerëzit "me njohuri se çfarë të bëjnë në të vërtetë" për të korrigjuar problemin - nga qasja në distancë në mjetet e nevojshme për rregullimin. Punonjësi i supozuar i Facebook shtoi se ndërsa u aktivizua një plan "urgjent" për të fituar qasje fizike në ruterat, i gjithë operacioni paraqiti një sfidë logjistike - e gjithë kjo u përkeqësua nga "stafi më i ulët në qendrat e të dhënave për shkak të masave pandemike".

Çrregullimi, pranoi Facebook, "kishte një efekt kaskadues në mënyrën se si komunikojnë qendrat tona të të dhënave, duke i ndaluar shërbimet tona."

Gjiganti i mediave sociale u sigurua shpejt se nuk kishte asnjë indikacion se të dhënat e përdoruesve ishin komprometuar ndërsa shërbimet e tij ishin jashtë rrjetit, duke vënë në dukje se "po punonte në mënyrë aktive për t'i kthyer plotësisht ato në operacionet e rregullta".

Duke i bërë jehonë mesazhit pendues të CEO Mark Zuckerberg për përdoruesit të detyruar të lënë platformën e tyre të preferuar të medias sociale  - megjithëse për vetëm gjashtë orë - Facebook kërkoi falje "të gjithë atyre që preken", duke premtuar se do të gjejë shkakun rrënjësor të problemit dhe do të bëjë infrastrukturën e tij më shumë gabim. –“i papërshkueshëm nga uji”.

Facebook nuk ishte i vetmi i prekur nga fatkeqësia kryesore e internetit të hënën. Ndërprerjet u raportuan në një sërë faqesh, duke përfshirë Twitter, Reddit, Bank of America, Southwest Airlines, LinkedIn, Snapchat dhe kompani të tjera të mëdha. Ajo që i ngjante një efekti domino nxiti disa përdorues të internetit të sugjeronin se një sulm kibernetik i keq, apo edhe një operacion sekret sekret, mund të ketë qenë pas shpërbërjes.

Të tjerë kanë thënë me këtë rast për të këmbëngulur që Facebook ka grumbulluar shumë kontroll mbi jetën e njerëzve dhe duhet të shpërbëhet. Përfaqësuesja Demokratike e SHBA, Alexandria Ocasio-Cortez e shpërtheu atë si një monopol, misioni i të cilit "ose të zotërojë, kopjojë ose shkatërrojë çdo platformë konkurruese", dhe që ka çuar në "efekte tepër shkatërruese në shoqërinë e lirë dhe demokracinë. " "Ndajini ato", përfundoi ajo.

Një tjetër përkrahëse e fortë e ligjeve antitrust, senatorja Elizabeth Warren nga Massachusetts, shkroi në Twitter në mënyrë të përmbledhur: "Ne duhet të shpërbëjmë Big Tech."

Argumentum.al