Henry Kissinger: Asnjë komb nuk mund ta arrijë hegjemoninë

Ish-këshilltari i Sigurisë Kombëtare i SHBA-së, Henry Kissinger, tha të premten përmes videos se Kina dhe SHBA-ja duhet të shikojnë nga e ardhmja, të forcojnë komunikimin strategjik, të vazhdojnë të zhvillojnë dialog në fusha të ndryshme dhe të sigurojnë që lidhjet dypalëshe të tejkalojnë dallimet dhe të fokusohen në bashkëpunim.

Henry Kissinger, i cili shërbeu si sekretar amerikan i shtetit dhe këshilltar për sigurinë kombëtare, tha në ceremoninë e hapjes së Samitit të Bund 2021 në Shangai se asnjë komb nuk është në gjendje të dominojë të gjithë botën. Ai tha se Richard Nixon këmbënguli se Kina nuk mund të përjashtohej nga sistemi ndërkombëtar. Ai tha gjithashtu se me Kinën që luan një rol më të rëndësishëm në skenën globale tani, udhëheqësit nga Kina dhe Shtetet e Bashkuara duhet të forcojnë më tej dialogun.

Kissinger i bëri këto komente në një ngjarje me rastin e 50-vjetorit të vizitës së tij të famshme në Kinë.

Kujtojme se pesëdhjetë vjet më parë, atëherë Këshilltari i Sigurisë Kombëtare i SHBA-së Dr. Henry Kissinger bëri një vizitë të fshehtë në Kinë. Në atë kohë, Kina dhe SHBA pothuajse nuk kishin linjë komunikimi përveç bisedimeve në nivel ambasadori dhe aksesi në informacion nuk ishte aq i larmishëm sa është sot.

Udhëtimi i Kissinger-it në korrik 1971, i cili rezultoi një sukses i madh, u bë i mundur pas kontakteve të kujdesshme, tentative, skeptike mes dy vendeve, me mesazhe të shkëmbyera përmes palëve të treta. Ai hapi rrugën për vizitën akullthyese të Presidentit Richard Nixon në Kinë vitin e ardhshëm, e cila shënoi fillimin e normalizimit të lidhjeve dypalëshe.

/Argumentum.al