I dërguari kinez i kërkon Shteteve të Bashkuara të heqin dorë nga "krenaria dhe paragjykimet" për të drejtat e njeriut

I dërguari kinez të hënën u bëri thirrje Shteteve të Bashkuara që të heqin dorë nga "krenaria dhe paragjykimet" për të drejtat e njeriut dhe të mos shkojnë më tej në rrugën e gabuar.

Zhang Jun, përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Kombet e Bashkuara (OKB), i bëri vërejtjet gjatë debatit të përgjithshëm të Komitetit të Tretë të sesionit të 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB -së.

Duke iu përgjigjur komenteve të bëra nga SHBA, Gjermania dhe vende të tjera mbi Xinjiang, Hong Kong dhe Tibet, Zhang tha se Kina kundërshton me vendosmëri abuzimin e disa vendeve me platformat e OKB -së për të provokuar konfrontim me qëllim dhe ndërhyrje në punët e saj të brendshme nën pretekstin e të drejtave të njeriut.

Pretendimi se ka "gjenocid" në Xinjiang është "gënjeshtra e shekullit" e sajuar nga administrata e mëparshme amerikane, tha ai, duke shtuar se administrata aktuale e ka trashëguar gënjeshtrën dhe ka ndjekur rrugën e vjetër të "diplomacisë së gënjeshtrës".

Gënjeshtrat e përsëritura një mijë herë janë ende gënjeshtra, theksoi ai. Qëllimi i vërtetë pas akuzave të Uashingtonit është të shkaktojë kaos në Kinë dhe të frenojë zhvillimin e vendit, tha ai.

Diplomati i bëri thirrje komunitetit ndërkombëtar që t'i kushtojë vëmendje më të madhe situatës së të drejtave të njeriut në Shtetet e Bashkuara, duke nënvizuar supremacinë e përhapur të bardhë, diskriminimin ndaj afrikano -amerikanëve, urrejtjen ndaj amerikanëve aziatikë si dhe islamofobinë.

SHBA shpesh e konsideron veten si një mbrojtëse të demokracisë dhe të drejtave të njeriut, por në fakt, ajo është shkatërruesi më i madh i demokracisë dhe të drejtave të njeriut, tha Zhang.

Ai tha se bota ka nevojë për dialog në vend të konfrontimit, dhe vendet duhet të zgjedhin bashkëpunimin në vend të konfrontimit.

"Shpresoj se Shtetet e Bashkuara do të dinë të kthehen në rrugën e duhur të dialogut dhe bashkëpunimit dhe të bëjnë diçka praktike dhe të mirë për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut," tha ai.

Eritrea, Guajana, Cote d'Ivoire, Uruguai, Namibia, Zimbabwe dhe Laos shprehën mbështetjen e tyre për qëndrimin e Kinës në takimin e Komitetit të Tretë, duke theksuar kundërshtimin e tyre ndaj politizimit të çështjeve të të drejtave të njeriut.

Kuba, Siria, Bjellorusia, Etiopia dhe Republika Popullore Demokratike e Koresë shprehën kundërshtimin e tyre ndaj ndërhyrjes në punët e brendshme të vendeve të tjera nën pretekstin e të drejtave të njeriut./CGTN-Argumentum.al