Kina feston 72 vjetorin e themelimit të Republikës Popullore

Sot, miliarda njerëz do të festojnë 72 vjetorin e themelimit të Republikës Popullore të Kinës, i cili përkon me Festivalin tradicional kinez të Mes-Vjeshtës që mbahet çdo vit.

Kanë kaluar 72 vjet nga 1 Tetori 1949 dhe është një ngjarje që populli i madh kinez ka arsye të jetë krenar për arritjet e mëdha në të gjitha fushat dhe dinjitetin që gëzojnë në të gjithë botën. Nga varfëria ekstreme në vendin e dytë më të fuqishëm në botë, 1.4 miliardë qytetarë të Kinës kanë arsye për të qenë krenarë, por edhe për të punuar me zell dhe të përkushtuar për arritje më të mëdha.

Kina e Re me një histori prej më shumë se 5000 vjetësh ka fituar autoritetin e merituar duke u bërë një faktor i rëndësishëm në ruajtjen e ekuilibrit global dhe mbrojtjen e njerëzimit nga hegjemonia dhe diktati i më të fortit.

Në fjalimin urues me rastin e 72 vjetorit të themelimit të Republikës Popullore të Kinës, ambasadori Zhou Ding në Tiranë ndër të tjera tha se miqësia kino-shqiptare është e vjetër.

“Kemi miqtë në këtë botë, me ta jemi lidhur fort. Sado larg që jemi, porsi komshi të ngushtë i kemi”. Kjo shprehje është përshkrimi i ndjenjës së vaçantë të njerëzve kinezë ndaj popullit shqiptar. Edhe në gjuhën shqipe ka një fjalë të urtë, “Ari njihet në zjarr, miku në nevojë”.

Në shekullin e kaluar, Kina ndihmoi Shqipërinë të ndërtonte mbi 100 projekte të mëdha, që dhanë kontribute të rëndësishme për zhvillimin e Shqipërisë. Gjithashtu nuk do të harrojmë mbështetjen e Shqipërisë për rivendosjen e vendit të ligjshëm të R.P. Kinës në OKB para 50 vitesh. Pas shfaqjes së pandemisë në Shqipëri vjet, Kina ishte ndër vendet e para që dhuroi kite testuese dhe materiale mjekësore, si edhe zhvilloi shkëmbime të eksperiencave në kontrollin dhe trajtimin e pandemisë me Shqipërinë. Vaksina kineze ka luajtur një rol të rëndësishëm në luftën shqiptare kundër pandemisë. Kina vazhdon të mbetet partneri kryesor i Shqipërisë në tregti dhe investim, u shpreh Ambasadori Zhou Ding.

Këshilli Shtetëror i Kinës mban pritjen e Ditës Kombëtare

Këshilli Shtetëror i Kinës të enjten mbajti një pritje në Sallën e Madhe të Popullit në Pekin për të festuar 72 vjetorin e themelimit të Republikës Popullore të Kinës.

Pritja, e mbajtur një ditë para Ditës Kombëtare, u ndoq nga Partia Komuniste e Kinës (CPC) dhe udhëheqësit e shtetit Xi Jinping, Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji, Han Zheng dhe Wang Qishan, si dhe afro 500 mysafirë nga brenda dhe jashtë vendit.

Kryeministri Li Keqiang iu drejtua pritjes, ndërsa zëvendëskryeministri Han Zheng kryesoi atë.

Ky vit shënon njëqind vjetorin e CPC. Nën udhëheqjen e CPC, Kina ka arritur një zhvillim të jashtëzakonshëm gjatë 72 viteve të fundit që ka tërhequr vëmendjen e botës, veçanërisht duke përfunduar ndërtimin e një shoqërie mesatarisht të prosperuar në të gjitha aspektet dhe duke filluar kërkimin e ri për të ndërtuar plotësisht një vend modern socialist, Tha Li.

Duke vënë në dukje se ky vit është viti i parë në periudhën e 14-të të Planit Pesëvjeçar të Kinës (2021-2015), Li deklaroi se Kina, nën udhëheqjen e fortë të Komitetit Qendror të CPC me shokun Xi Jinping në thelb, ka koordinuar përgjigjen ndaj epidemisë me ato sociale dhe zhvillimin ekonomik, dhe i është përgjigjur në mënyrë efektive mjedisit kompleks dhe të rëndë ndërkombëtar, si dhe sfidave të shumta të tjera nga COVID-19 dhe përmbytjet e rënda.

Performanca ekonomike e Kinës ka gëzuar rimëkëmbje dhe rritje të qëndrueshme dhe standardet e jetesës së njerëzve janë përmirësuar, tha Li.

"Në rrugën tonë përpara, ne ende përballemi me shumë vështirësi dhe sfida, dhe udhëtimi mbetet i gjatë drejt realizimit të qëllimit të dytë të njëqindvjetorit," tha Li, duke theksuar se zhvillimi është themeli dhe çelësi për tejkalimin e të gjitha sfidave.

Për të nxitur një paradigmë të re zhvillimi dhe për të promovuar zhvillimin me cilësi të lartë, duhet të bëhen përpjekje për të zbatuar parandalimin e rregullt të epidemisë dhe për të ankoruar pritjet e arsyeshme, me fokus në novacionin shkencor dhe teknologjik, zgjerimin e kërkesës së brendshme dhe vitalizimin rural, vuri në dukje Li.

Kina do të rrisë shkëmbimet dhe bashkëpunimin me vendet e tjera për të trajtuar së bashku sfidat globale dhe për të promovuar rimëkëmbjen dhe rritjen e ekonomisë botërore, Li u zotua.

Li mbylli fjalimin e tij duke bërë thirrje për tubim më të ngushtë rreth Komitetit Qendror të CPC me shokun Xi Jinping në thelb dhe përpjekjet e pareshtura për të ndërtuar Kinën në një vend të madh socialist modern dhe për të realizuar ëndrrën kineze të përtëritje kombëtare.

/Argumentum.al