Komuniteti malazez në Shqipëri është ruajtësi i krenarisë dhe identitetit kombëtar

Mali i Zi dhe Shqipëria janë të lidhura me lidhje miqësore dhe vëllazërore, dhe një pjesë e rëndësishme e tij është komuniteti malazez të cilit të dyja vendet duhet t'i kushtojnë më shumë vëmendje, u vlerësua gjatë takimit të kryetarit të komunës së Cetinjes Aleksandar Kascelan me presidentin e Komunitetit malazez në Shqipëri Marinko Culafic në Elbasan.

Kryetari Kascelan i përcolli Culafic interesin dhe gatishmërinë e bashkisë së Cetinjës për të mbështetur aktivitetet e komunitetit malazez, të cilat ai tha se ishin shumë të rëndësishme për ruajtjen e identitetit, kulturës dhe traditës kombëtare.

"Ne i detyrohemi dhe i jemi mirënjohjes në veçanti z. Culafic dhe Komunitetit malazez për organizimin e jashtëzakonshëm të ditës së përkujtimit të tragjedisë së Medovos nga viti 1916, kur 385 vullnetarë malazezë nga Shtetet e Bashkuara vdiqën në anijen Brindisi pranë portit shqiptar të Medovës," tha Kascelan.

Image preview

Kryetari i komunës ftoi Ćulafić të vizitojë Cetinjen me delegacionin e komunitetit malazez, si dhe të bashkohet me punën e Matica të emigrantëve malazezë, selia e të cilëve do të jetë në Cetinje.

Culafic e informoi Kascelan për pozicionin e Komunitetit malazez në Shqipëri, duke deklaruar se ata kanë mbështetjen e autoriteteve shqiptare, por gjithashtu se mbështetja nga pala malazeze mund të jetë më domethënëse.

"Kur e them këtë, para së gjithash kam parasysh mbështetjen për aktivitetet tona përmes pranisë ose njohjes me politikat e rëndësishme shtetërore.  Do të ishte mirë që gjatë vizitës në Shqipëri, ata të vijnë tek ne dhe të  përshëndesin anëtarët e komunitetit tonë i cili, pavarësisht nga të gjitha rrethanat historike, nuk e ka harruar vendin e origjinës dhe rrënjët e tij ”, tha Ćulafić.

Image preview

Ćulafić pranoi ftesën e kryetarit të Kašćelan për të vizituar Cetinjen, ku do të bien dakord për modalitetet e bashkëpunimit të ardhshëm.

Kryetari Kašćelan vizitoi manastirin e Shën Vladimirit me Ćulafić dhe anëtarët e komunitetit malazez.

/ Argumentum.al