Lavrov: Terroristët e maskuar si refugjatë afganë po përpiqen të hyjnë në vendet fqinje

Sipas kryediplomatit rus, zgjidhja e krizës së migracionit është prioriteti tani, pasi fqinjët e Afganistanit tani janë në shënjestër të "forcave shkatërruese".

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov trajtoi situatën në Afganistan të mërkurën, duke thënë se terroristët dhe kriminelët, të maskuar si refugjatë afganë, tashmë po përpiqen të depërtojnë në vendet fqinje.

“Natyrisht, pa një luftë vendimtare kundër prodhimit dhe kontrabandës së drogës, dhe kundër grupeve terroriste ndërkombëtare që zhyten në Afganistan dhe manipulohen nga jashtë, vështirë se është e mundur të formohet një politikë e jashtme normale, veçanërisht me vendet fqinje, të cilat janë kryesisht shënjestruar nga këto forca shkatërruese”, tha Lavrov në një takim të fqinjëve të Afganistanit, të organizuar nga Teherani.

Sipas ministrit rus, pas gati dy dekadash përpjekjesh të NATO-s për të imponuar modelin e saj të shtetndërtimit në Afganistan, kombi duhet të fillojë nga e para.

“Me sa duket, ka ardhur koha për të filluar mobilizimin e përpjekjeve për mbledhjen e burimeve për ndihmë financiare, ekonomike dhe humanitare për afganët”, shtoi Lavrov.

Ai theksoi gjithashtu se fqinjët e Afganistanit duhet të parandalojnë praninë e forcave ushtarake të SHBA-së dhe NATO-s në territorin e tyre.

Më parë, raportet sugjeronin se SHBA po fliste me qeveritë e Taxhikistanit, Uzbekistanit, Kirgistanit dhe vendeve të tjera në rajon për të drejtat e mundshme të bazës.

Situata në Afganistan mbetet e tensionuar pas pushtimit nga Talibanët  në gusht. Militantët arritën të kapnin të gjitha provincat e vendit në mes të tërheqjes së trupave amerikane dhe hynë në kryeqytet më 15 gusht.

Argumentum.al