Marrëdhëniet Kinë-Evropë / Presidenti kinez Xi Jinping zhvillon video takim me kancelaren gjermane Merkel

Presidenti kinez Xi Jinping mbajti një video takim me kancelaren gjermane Angela Merkel të Mërkurën, gjatë së cilës ata rishikuan zhvillimin e marrëdhënieve Kinë-Gjermani dhe Kinë-BE vitet e fundit, dhe shkëmbyen pikëpamje të thella për çështjet përkatëse.

Merkel pritet të japë dorëheqjen si udhëheqëse e Gjermanisë sapo të formohet një qeveri e re gjermane, pasqyron media kineze  CTGN.

Duke e quajtur Merkel një mike të vjetër të popullit kinez, Xi duartrokiti kontributet e kancelares gjermane në largim në marrëdhëniet Kinë-Gjermani dhe Kinë-Bashkimi Evropian (BE).

Sipas Xi, ai dhe Merkel kanë shkëmbyer vazhdimisht pikëpamje të thella mbi marrëdhëniet dypalëshe, çështjet kryesore ndërkombëtare dhe rajonale dhe përvojat në qeverisje, të cilat së bashku i kanë shtyrë marrëdhëniet dypalëshe dhe kanë promovuar bashkëpunimin dypalësh në adresimin e sfidave globale.

Në frymën e bashkëpunimit reciprokisht të dobishëm, Kina dhe Gjermania kanë arritur një situatë të favorshme duke vënë në lojë komplementaritetet ekonomike midis dy vendeve, shtoi Xi.

Shmangia e lojës me shumën zero dhe ndjekja e përfitimeve reciproke dhe një situatë fitimprurëse është parimi themelor që Kina dhe Gjermania duhet ta kuptojnë me vendosmëri, vuri në dukje presidenti kinez.

Ndërsa viti i ardhshëm do të shënojë 50 vjetorin e marrëdhënieve diplomatike Kinë-Gjermani, Xi tha se është e rëndësishme të ruhet drejtimi i duhur për zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe.

Kina i ka parë gjithmonë marrëdhëniet Kinë-Gjermani nga një perspektivë strategjike dhe afatgjatë, theksoi Xi, duke shtuar se pala kineze është e gatshme të mbajë kontakte të nivelit të lartë me palën gjermane dhe të promovojë mirëkuptimin dhe miqësinë reciproke midis dy popujve.

Presidenti Xi gjithashtu u bëri thirrje të dyja palëve të gërmojnë më thellë në potencialin e bashkëpunimit në zonat tradicionale, si dhe të eksplorojnë në mënyrë aktive fusha të reja të bashkëpunimit praktik siç është transformimi i energjisë, dhe ekonomia e gjelbër dhe dixhitale.

Duke pasur parasysh që Kina dhe Evropa mbrojnë mbështetjen e multilateralizmit, mbështesin liberalizimin dhe lehtësimin e tregtisë dhe investimeve dhe besojnë se interesat e përbashkëta të Kinës dhe Evropës tejkalojnë shumë kontradiktat dhe dallimet, Xi vuri në dukje se paqja dhe zhvillimi janë një vizion i përbashkët i të dyja palëve.

Aktualisht, lufta globale kundër pandemisë COVID-19 dhe promovimi i rimëkëmbjes ekonomike botërore janë në një periudhë kritike, tha presidenti kinez. Ai vuri në dukje se Kina dhe Evropa, si dy forca kryesore globale, kanë përgjegjësinë për të forcuar bashkëpunimin dhe unitetin për të adresuar problemet në rritje globale dhe rritjen e paqëndrueshmërisë dhe pasigurisë.

Xi gjithashtu u bëri thirrje të dyja palëve të shikojnë marrëdhëniet Kinë-Evropë nga një perspektivë më e gjerë, të njohin njëri-tjetrin në mënyrë objektive dhe gjithëpërfshirëse dhe të merren me dallimet dhe konfliktet në mënyrë racionale, të qetë dhe konstruktive.

Ndërkohë, ai gjithashtu i bëri thirrje BE -së të gjykojë në mënyrë të pavarur dhe të arrijë një autonomi strategjike.

Nga ana e saj, Merkel tha se ajo gjithmonë ka mbrojtur që BE -ja të zhvillojë marrëdhëniet e saj me Kinën në mënyrë të pavarur dhe autonome dhe se të dyja palët mund të forcojnë dialogun dhe shkëmbimin për çështjet ku ka dallime dhe konflikte.

Ajo shprehu besimin se lidhjet BE-Kinë mund të vazhdojnë të zhvillohen pavarësisht faktorëve të ndryshëm kompleksë, duke shtuar se ajo do të vazhdojë të bëjë përpjekje aktive për të promovuar mirëkuptimin dhe bashkëpunimin gjermano-kinez dhe evropiano-kinez.

Merkel gjithashtu vlerësoi Kinën për përpjekjet e saj për të luftuar ndryshimet klimatike dhe për të ruajtur biodiversitetin.

Ajo tha se të dy vendet duhet të këmbëngulin në multilateralizëm për të trajtuar sfidat globale.

/Argumentum.al