Putin fajëson BE -në për dështimin e energjisë, thotë se gazi nuk mund të ruhet si "orë"...

Çmimet e gazit natyror në Evropë u rritën ndjeshëm, me të ardhurat që i afroheshin 2,000 dollarëve për 1000 metra kub para se të binin të Mërkurën. Mungesat janë fajësuar për faktorë që variojnë nga moti i ftohtë deri tek konkurrenca për furnizimet me Azinë, si dhe një përpjekje e parakohshme për të kaluar në burime alternative "të gjelbra" të energjisë.

Presidenti rus Vladimir Putin ka fajësuar për prishjen aktuale të furnizimit në tregun e gazit në Evropë,  politikëbërësit e Bashkimit Evropian që favorizojnë kontratat afatshkurtra me furnizuesit, duke sugjeruar se kufizimi i marrëveshjeve afatgjata të furnizimit dhe varësia nga shkëmbimet e gazit ka provuar një "gabim të dukshëm".

"Në përgjithësi, tregtia e gazit në bursë ... nuk është shumë efektive, sepse mbart me vete shumë rreziqe, pasi gazi nuk është orë, te brendshme ose kravata, as makina, madje as naftë, e cila mund të krijohet dhe më pas të ruhet kudo, përfshirë në cisternat në pritje të një situate të caktuar në treg. Gazi nuk tregtohet në këtë mënyrë, nuk mund të ruhet në këtë mënyrë, "theksoi Putin, duke folur në një takim të qeverisë mbi çështjet e energjisë të Mërkurën.

E njëjta gjë vlen edhe për gazin natyror të lëngshëm (LNG), sipas presidentit, duke pasur parasysh se furnizimet duhet të krijohen, kompresohen, ngarkohen në cisterna, dorëzohen dhe dekompresohen.

Dimri jashtëzakonisht i ftohtë i viteve 2020-2021 ishte një nga faktorët material përgjegjës për kullimin e rezervave evropiane të gazit, tha Putin, duke shtuar se disa "veprime të nxituara" në sektorin e energjisë janë të mbushura me rrezikun e krijimit të çekuilibrave serioz të furnizimit.

"Dihet mirë se tregu global i energjisë nuk toleron bujë dhe rrëzime. Planet e investimeve në këtë fushë janë afatgjata në natyrë. Prandaj, veprimet e ashpra, të nxituara mund të çojnë në (dhe duke gjykuar nga situata e sotme në treg tashmë kanë çoi në) çekuilibra seriozë të atij lloji që po shiheshin tani në tregun evropian të energjisë, ku disa faktorë të pafavorshëm janë zhvilluar njëkohësisht këtë vit, "vuri në dukje presidenti.

Varësia e tepërt nga energjia e gjelbër, siç është energjia e erës, është provuar gjithashtu problematike, tha Putin, duke treguar varësinë e burimit të energjisë nga faktorët natyrorë. Eshtë e nevojshme të theksohet se bilanci energjetik i Evropës ka ndryshuar ndjeshëm gjatë dekadës së fundit. Shumë vende në rajone kanë hedhur poshtë qymyrin dhe energjinë bërthamore në favor të energjisë së erës, e cila varet nga moti. "

Putin tha se "Rusia ka qenë gjithmonë dhe vazhdon të jetë një furnizues i besueshëm i gazit për konsumatorët në të gjithë botën, si në Azi ashtu edhe në Evropë. Rusia gjithmonë i përmbush të gjitha detyrimet e saj në mënyrë të plotë dhe unë do të doja të theksoja fjalën" të gjitha ". '"

Presidenti rus sugjeroi që rritja e kërkesës globale për energji është një shenjë e rimëkëmbjes graduale të planetit nga kriza ekonomike e lidhur me koronavirusin e vitit të kaluar, dhe tha se gjiganti energjetik rus Gazprom mund të godiste një rekord të ri në furnizimet me gaz në Evropë këtë vit, duke tejkaluar rekordin e vendosur në 2018. Sipas Putinit, kompania tashmë ka dërguar 15 për qind më shumë karburant blu në rajon në nëntë muajt e parë të 2021 sesa kishte gjatë së njëjtës periudhë të vitit të kaluar.

Putin vuri në dukje se gjurma e emetimeve të gazrave serrë të dërgesave të gazit rus në Evropë duke përdorur tubacionet e sapokrijuara është zvogëluar me 5.6 herë në krahasim me infrastrukturën e vjetër dhe lejon që furnizimet të pompohen me presion më të lartë. Putin nuk specifikoi se për cilat tubacione po fliste.

'Spekulime' rreth tranzitit nëpër Ukrainë

Muajin e kaluar, një zyrtar i Departamentit të Shtetit të SHBA shprehu shqetësimin me mungesat e gazit në Evropë dhe akuzoi Rusinë se po jep një sasi "të pashpjegueshme të ulët" të energjisë në rajon "në krahasim me të dy vitet e mëparshme dhe atë që ata kanë aftësinë për të bërë." Zyrtari i kërkoi Rusisë të rrisë furnizimin me gaz natyror në Evropë përmes Ukrainës.

Në komentet e tij të Mërkurën, Putin hodhi poshtë atë që ai e karakterizoi si "spekulim" rreth rrjetit të tranzitit të gazit të Ukrainës. Ai vuri në dukje se Gazprom tashmë ka rritur shpërndarjen e gazit përmes Ukrainës me tetë për qind deri në nëntë muajt e parë të këtij viti, dhe do të tejkalojë detyrimet e tij në këtë fushë për të shpërndarë të paktën 40 miliardë metra kub gaz në vit para përfundimit të vitit 2021, madje megjithëse është jofitimprurëse për Gazprom të dërgojë furnizime në Evropë përmes Ukrainës në krahasim me rrugët e tjera.

Komentet e Putinit vijnë ndërsa e ardhmja evropiane e gazit natyror vazhdon të vendosë rekorde. Të mërkurën, të dhënat e shkëmbimit të ICE treguan se çmimet u rritën me 38 përqind nga rreth 1,550 dollarë për mijë metra kub dhe iu afruan përkohësisht 2,000 dollarëve para se të binin.

Më herët gjatë ditës, pesë vende të BE -së bënë thirrje për një hetim mbi rritjen e mundshme të çmimeve të gazit natyror në tregun evropian dhe kërkuan krijimin e "udhëzimeve të përbashkëta" në të gjithë bllokun ekonomik për ruajtjen për të zbutur dhe qetë rritjen e çmimeve, si dhe koordinimin mbi blerjet e gazit për të rritur fuqinë negociuese.

Rusia përbën afërsisht 41 përqind të blerjeve të furnizimit me gaz të Evropës, me Norvegjinë, Algjerinë dhe Katarin duke kontribuar përkatësisht me 16 përqind, 8 përqind dhe 5 përqind./sputniknews-Argumentum.al