Qeveria Rama 3 ’do të marrë një borxh të ri prej 700 milionë eurosh

Shqipëria po bëhet gati për të hyrë në tregjet ndërkombëtare për një eurobond të ri me vlerë deri në 700 milionë euro. Ministrja e Financave, Delina Ibrahimaj tha të mërkurën se borxhi i jashtëm do të merret për të mbuluar nevojat e buxhetit. Pas takimit me ministrat, u njoftua se qeveria ka përgatitur një memorandum që do t'i japë jetë nismës Open Ballkan.

Sipas saj, kërkesa për valutë të huaj pritet të jetë deri në 700 milionë euro në një kohë kur tregu valutor është i balancuar, ndërsa ajo shpjegoi edhe shpërndarjen e këtij fondi.

Që nga viti 2010 kjo është hera e pestë që Shqipëria merr borxhe në tregun valutor, por është shuma më e lartë e kërkuar ndonjëherë. Kjo është hera e katërt që qeveria socialiste ndërmerr një hap të tillë financiar.

Procesi i eurobondit pritet të nisë në fund të tetorit ose në fillim të nëntorit të këtij viti, tha ministri. Ibrahimaj e konsideroi këtë proces si një vlerësim të besueshmërisë së qeverisë të treguar nga gatishmëria e të gjitha tregjeve ndërkombëtare për të financuar obligacionin e qeverisë!

I pyetur për akuzat e bëra nga Partia Demokratike (PD) mbi kritikat ndaj Fondit Monetar Ndërkombëtar, Ministri zgjodhi të shmangë përgjigjen e drejtpërdrejtë duke paraqitur një përmbledhje të situatës ekonomike.

Në takimin e së martës me kreun e FMN -së, qeverisë iu kujtua që të ishte e kujdesshme në lidhje me mënyrën se si shpenzon paratë publike dhe menaxhimin e PPP -ve, të cilat, sipas Fondit, po varfërojnë më tej të varfërit./Argumentum.al