Sergei Lavrov: NATO "varrosi" idenë e konsultimeve me Rusinë

Rusia njoftoi më parë pezullimin e operacioneve të misionit të saj të përhershëm në NATO, si dhe aktivitetet e misionit ndërlidhës ushtarak të aleancës dhe zyrës së informacionit të NATO -s në Moskë.

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov ka deklaruar se ishte NATO, ajo që "varrosi" idenë e konsultimeve me Moskën. Ai shtoi se Kremlini dhe aleanca perëndimore nuk kishin pasur shkëmbime për një kohë të gjatë përpara se Rusia të vendoste të tërhiqte prizën në komunikimet dypalëshe më 18 tetor.

"Duke folur për NATO-n: Unë tashmë ju kam thënë se si filloi gjithçka dhe si njerëzit në NATO thjesht varrosën rregullin kryesor që shërbeu si bazë për Këshillin NATO-Rusi-veçanërisht nevojën për konsultime urgjente në situata krize. Dhe ky trend në përgjithësi vazhdon ".

Ai shtoi se Rusia i kishte propozuar NATO -s më shumë se një herë për të arritur marrëveshje në linjat që ushtritë e tyre nuk duhet të kalojnë, sa afër mund të arrijnë në kufijtë e përbashkët, dhe në shtrirjen e vendeve për lojëra rutinë lufte larg kufijve të përmendur. Të gjitha këto propozime u pritën me heshtje nga aleanca, tha ministri, duke vënë në dukje se përfundimi i formatit dypalësh ishte "një përgjigje e vetme ndaj tre hapave të ndërmarrë nga NATO".

Lavrov vazhdoi të shpërthejë reagimin e Perëndimit ndaj njoftimit për përfundimin e formatit të kontaktit dypalësh, duke e quajtur atë një përpjekje për të zhvendosur fajin dhe një shenjë të mungesës së "kulturës diplomatike". Ministri më tej deklaroi se nëse NATO dëshiron të përmirësojë këto lidhje dypalëshe, ajo duhet të bëjë hapin e parë.

"Po, pozicioni ynë buron nga fakti se ne kurrë nuk inicuam përkeqësimin e marrëdhënieve - as me NATO -n, as me Bashkimin Evropian, as me ndonjë vend nga hemisfera perëndimore ose ndonjë rajon tjetër".

Më 18 tetor, Moska njoftoi se duke filluar nga muaji tjetër misioni i saj i përhershëm në NATO do të pezullohet. Përveç kësaj, operacionet e zyrës së informacionit të aleancës dhe misionit ndërlidhës ushtarak në Moskë gjithashtu do të pezullohen, me akreditimin e punonjësve të tyre që do të revokohen duke filluar nga 1 Nëntori.

Ky veprim erdhi në vazhdën e tërheqjes së akreditimit të NATO -s nga tetë punonjës të misionit rus në aleancë. Zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov shpjegoi më vonë se nuk ka pasur praktikisht asnjë kontakt midis Rusisë dhe NATO -s së vonshme dhe se pezullimi i formatit dypalësh thjesht i bën marrëdhëniet de jure midis të dyve që të përputhen me gjendjen e tyre de facto.

Argumentum.al