Si funksionon Bosnja dhe Hercegovina?

Nikola Đorđević*

Bosnja dhe Hercegovina është, në shumë aspekte, një vend unik. Sistemi i tij politik shpesh është quajtur një nga më të komplikuarit në botë. Pra, si funksionon gjithçka? Dhe a luan kompleksiteti i tij një rol në peizazhin famëkeq të paqëndrueshëm politik të vendit?

Për të kuptuar Bosnjën dhe Hercegovinën e sotme, është e nevojshme të filloni me Marrëveshjen e Dejtonit.

E nënshkruar në 1995, ajo përfundoi një luftë të përgjakshme civile, por - sipas disa kritikëve - thjesht ngriu tensionet etnike dhe krijoi një sistem politik që e bën vendin pothuajse të pamundur për të qeverisur në mënyrë efektive.

"Në nivel shtetëror Bosnja dhe Hercegovina thjesht nuk është politikisht efikase," thotë Admir Čavalić, një analist politik boshnjak.

Pak muaj më parë, një ligj për mohimin e gjenocidit i vendosur nga Zyra e Përfaqësuesit të Lartë shkaktoi një krizë ligjore në vend.

Ky ligj, i cili ndalon mohimin e gjenocidit në përgjithësi, por veçanërisht mohimin e gjenocidit të Srebrenicës, u ndesh me kundërshtim të ashpër nga entiteti Republika Srpska dhe presidenti i saj Milorad Dodik.

E vërtetë, Dodik kërcënoi shkëputjen, përfaqësuesit serbë bllokuan parlamentin dhe së fundmi Dodik gjithashtu ka kërcënuar se njësia e Republika Srpska mund të tërhiqet nga strukturat e përbashkëta ushtarake dhe gjyqësore të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Por kush është Përfaqësuesi i Lartë? Çfarë është një njësi ekonomike? Këto nuk janë terma të zakonshëm në diskursin që rrethon një republikë moderne demokratike. Çfarë saktësisht po ndodh në Bosnjë dhe Hercegovinë?

Në krye të pemës politike të Bosnjë-Hercegovinës ndodhet Zyra e Përfaqësuesit të Lartë (OHR). Roli i Përfaqësuesit të Lartë u përshkrua në vetë Marrëveshjen e Dejtonit dhe ka statusin e një misioni diplomatik. Mandati kryesor i OHR është të mbikëqyrë zbatimin civil të marrëveshjes.

Por Përfaqësuesi i Lartë – aktualisht Christian Schmidt, një gjerman – zotëron gjithashtu diçka të quajtur “Fuqitë e Bonit” – fuqinë për të miratuar vendime detyruese (siç është ligji për mohimin e gjenocidit) kur partitë lokale nuk janë të gatshme ose nuk janë në gjendje të veprojnë, dhe fuqinë për të hequr nga zyrtarët publikë të zyrës që shkelin angazhimet ligjore ose vetë Marrëveshjen e Dejtonit.

Dhe kush emëron përfaqësuesin e lartë? 55 vendet dhe organizatat që përbëjnë Këshillin për Zbatimin e Paqes (PIC), organi ndërkombëtar i ngarkuar me zbatimin e Dejtonit.

Parlamentet, shumë prej tyre

Për të kuptuar nivelet e zgjedhura të qeverisjes të Bosnje dhe Hercegovinës, është e nevojshme të shikoni se si është strukturuar vendi.

Ai përbëhet nga dy entitete - Federata e Bosnjë dhe Hercegovinës dhe Republika Serbe (e njohur si Republika Srpska).

Një njësi shtesë u formua në vitin 2000 - Rrethi Brčko - jashtë territorit nga të dy njësitë e tjera. Teknikisht i përket të dyve, por nuk qeveriset nga asnjëra.

Këto entitete u krijuan në vija etnike. Federata është kryesisht boshnjake (myslimane boshnjake) dhe kroate, ndërsa serbët janë shumica në Republikën Srpska. Në përgjithësi, vendi është rreth 50 përqind boshnjak, 30 përqind serb dhe 15 përqind kroat, edhe pse këto shifra kundërshtohen nga Republika Srpska.

Janë këta tre popuj që njihen si "përbërës" - të tre janë referuar drejtpërdrejt në kushtetutë dhe përjashtohen nga të paturit ndonjëherë statusin e pakicës ose emigrantit.

Presidenca trepalëshe e zgjedhur drejtpërdrejt, e ngarkuar me çështjet e jashtme, diplomatike dhe ushtarake, pasqyron popujt përbërës. Një boshnjak, një kroat, një serb. Entiteti i Federatës zgjedh anëtarët kroatë dhe boshnjakë, ndërsa Republika Srpska përzgjedh atë serb.

Parlamenti i Bosnjë -Hercegovinës ka dy dhoma. Dhoma e Përfaqësuesve, e zgjedhur përmes përfaqësimit proporcional, përfshin 28 anëtarë nga Federata dhe 14 nga Republika Srpska. Ajo Dhomë e Popujve zgjidhet në mënyrë indirekte nga parlamentet e secilës njësi - pesë kroatë, pesë serbë dhe pesë boshnjakë.

Kjo ndarje e pushtetit politik pothuajse tërësisht përgjatë vijave etnike shpesh thuhet se është problemi më i madh i vendit.

"Më shumë sesa sistemi i ndërlikuar, ajo që ndikon në stabilitetin [e Bosnjës dhe Hercegovinës] është përçarja e sistemit që u krijua [nga Dejtoni '," thotë Maja Kazazic, një e mbijetuar e gjenocidit boshnjak. “Eshtë e qartë se ndarja sipas vijave etnike nuk është efektive dhe as nuk ushqen dashuri, rritje, falje dhe një të ardhme shpresëdhënëse. Ndarja e çdo vendi bazuar në linjat etnike - ose ndonjë tjetër - është një recetë për katastrofë. "

Eshte e komplikuar

Bosnja dhe Hercegovina ka një kryeministër de facto, të quajtur Kryetar i Këshillit të Ministrave, i propozuar nga presidenca trepalëshe dhe i miratuar nga Dhoma e Përfaqësuesve. Ai ose ajo propozon ministrat në qeverinë e shtetit.

E megjithatë qeveria e shtetit është përgjegjëse për shumë pak, duke pasur parasysh që të dy njësitë kanë një autonomi të konsiderueshme. Të dy kanë kryeministra dhe parlamentet e tyre. Këto parlamente kanë autoritet mbi arsimin, kujdesin shëndetësor, kulturën dhe çështjet e brendshme, ndër shumë të tjera.

Për më tepër, Federata është e ndarë në 10 kantone, secila me qeverinë e vet administrative dhe një shkallë të caktuar autonomie për çështjet lokale.

Për shkak të rrethanave historike, Bosnja dhe Hercegovina është, thënë thjesht, komplekse.

Ky kompleksitet kontribuon në tensione dhe paqëndrueshmëri ndonjëherë, kryesisht në lidhje me Republikën Srpska, veçanërisht kur ajo njësi ka një udhëheqës të tillë luftarak si Dodik.

E megjithatë për të gjitha kërcënimet e tij, shkëputja nuk ka shumë gjasa. Marrëdhëniet midis Republika Srpska dhe Federatës do të mbeten të trazuara, por Dejtoni i dha fund një lufte dhe (deri më tani) ka bërë shumë për të parandaluar një të re.

Kjo është ndoshta më e mira për të cilën dikush mund të kishte shpresuar.

Përshtati në shqip: Argumentum.al

*Emerging-europe.com