Zgjedhjet Lokale në Kosovë: Një lloj humbje e bashkësisë ndërkombëtare

Instituti Ndërkombëtar për Studimet e Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) nga Lubjana, Slloveni, me rastin e zgjedhjeve lokale në Kosovë, të planifikuara të mbahen më 17 tetor 2021, ka analizuar situatën politike lokale. Ne sjellim fragmentet më të rëndësishme dhe interesante nga një analizë gjithëpërfshirëse e titulluar "Zgjedhjet Vendore 2021 në Kosovë: Një lloj humbje e bashkësisë ndërkombëtare".

Më 17 tetor 2021, Kosova do të mbajë zgjedhjet e saj të katërta vendore që nga shpallja e pavarësisë më 17 shkurt 2008. Në Kosovë, krerët e komunave dhe këshilltarët komunalë zgjidhen në zgjedhjet lokale.

Komisioni Qendror Zgjedhor i Kosovës (KQZ) verifikoi pjesëmarrjen e 90 subjekteve politike. Konkretisht, 32 parti politike, 34 nisma qytetare, një koalicion dhe 23 kandidatë të pavarur. Ka 1,885,448 votues që kanë të drejtë të votojnë në zgjedhjet lokale.

Nga 35 kandidatë për kryetarë komunash në 10 komuna kryesisht serbe, 19 janë serbë, përfshirë tre gra. Nga 167 kandidatë për kryetarë të 38 komunave në Kosovë, vetëm 13 janë kandidate femra. KQZ -ja gjithashtu ka miratuar një listë prej 15,577 viters që do të votojnë me postë nga jashtë.

Serbët e Kosovës do të kenë një mundësi për të zgjedhur nga 18 lista kandidatët e tyre në 21 komuna. Konkretisht, serbët përbëjnë shumicën në 10 komuna, dhe në 11 nuk e bëjnë. Komuniteti serb nga veriu i Kosovës (komunat Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok dhe Leposavić) do të marrë pjesë për herë të tretë në zgjedhjet lokale të organizuara nga autoritetet e Kosovës. Fushata zgjedhore filloi zyrtarisht më 16 shtator 2021.

Kosova ende ka probleme me listën përfundimtare zgjedhore, e cila është e parevistuar dhe jo e besueshme, pasi është e palogjikshme që Kosova të ketë më shumë votues sesa qytetarë.

CSM në pritje

Marrëveshja e Brukselit e ndërmjetësuar midis Beogradit zyrtar dhe Prishtinës në 2013, parashikon krijimin e Komunitetit të Komunave Serbe (CSM) në Kosovë. Komuniteti i Komunave Serbe do të themelohej me një statut, por i garantuar me ligjet e Kosovës. Modifikimi i ligjeve të Kosovës kërkon shumicën prej dy të tretave. Prandaj, Komuniteti i Komunave Serbe (CSM) mund të shpërbëhet vetëm me vendim të komunave anëtare. Megjithëse është krijuar jashtë kornizës ligjore të Kosovës, CSM është pjesë përbërëse e rendit kushtetues dhe ligjor të Kosovës, dhe jo pjesë e Republikës së Serbisë. Autoritetet e Kosovës nuk duan të zbatojnë themelimin e CSM -së dhe, në këtë drejtim, i referohen vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, e cila kishte vendosur që 24 dispozita nuk ishin në përputhje me, që përbënin shkelje të Kushtetutës së Kosovës.

Analistët besojnë se krijimi i Komunitetit të Komunave Serbe do të ishte një mënyrë për të finalizuar dialogun dhe për të nënshkruar një marrëveshje gjithëpërfshirëse ligjërisht detyruese për normalizimin e marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës.

Kosova ende pa liberalizim të vizave

Kosova ende përballet me probleme dhe sfida të shumta lidhur me gjyqësorin, zhvillimin ekonomik, shkallën e madhe të papunësisë, emigracionin, administrimin jofunksional, krimin dhe korrupsionin.

Bisedimet mbi Marrëveshjen e Stabilizimit dhe Anëtarësimit (MSA) me BE -në, bisedimet për liberalizimin e regjimit të vizave dhe dialogun me Serbinë janë procese që Kosova ende nuk i ka përfunduar. Në skenën politike, është ndalur dialogu, kryesisht për shkak të dështimit në zbatimin e marrëveshjeve të Brukselit dhe Uashingtonit të arritura midis Prishtinës zyrtare dhe Beogradit. Marrëveshjet duhet të zbatohen plotësisht dhe palët nuk mund të marrin vetëm atë që u përshtatet atyre në marrëveshjet e nënshkruara.

Qeveria e Kosovës duhet të investojë përpjekje shtesë për të arritur një regjim pa viza për qytetarët e Kosovës, sepse Kosova është zona më e izoluar në Evropë. Disa nga sfidat që autoritetet e reja të Kosovës do të duhet të adresojnë përfshijnë: shkallën jashtëzakonisht të lartë të papunësisë, situatën në lidhje me respektimin e të drejtave të njeriut, tërheqjen e investimeve të huaja, marrëdhëniet me fqinjët, ndalimin e emigrimit të qytetarëve, luftën kundër krimit rajonal dhe ndërkombëtar dhe korrupsioni, etj. Prandaj, qeveria aktuale e Kosovës duhet të sigurojë liberalizimin e regjimit të vizave për qytetarët e Kosovës dhe t'i sigurojë Bashkimit Evropian dëshmi bindëse në lidhje me luftën e saj kundër krimit dhe korrupsionit, i cili është një nga parakushtet për liberalizimin e regjimit të vizave.

Përballja me Vuçiçin përmes Kosovës

Zgjedhjet lokale në Kosovë janë sërish një mundësi për një përballje mes një pjese të opozitës serbe dhe partive politike shqiptare, nga njëra anë, dhe Listës Serbe (SL), e cila mbështetet nga Presidenti serb Aleksandër Vuçiq (SNS) nga ana tjetër Me Në fakt, meqenëse Lista Serbe (SL) është e preferuara për të fituar zgjedhjet lokale në komunitetet serbe në Kosovë, ata do të përpiqen ta përdorin atë për një përballje me Presidentin serb Vučić dhe në një mënyrë të tillë të ndikojnë në rezultatet e presidencës së ardhshme dhe zgjedhjet parlamentare në Serbi. Me afrimin e ditës së zgjedhjeve lokale në Kosovë, tensionet që synojnë kundër Listës Serbe, përfshirë kërcënimet dhe dhunën po rriten. Prandaj, është e një rëndësie të jashtëzakonshme që të finalizohet dialogu i Brukselit midis Beogradit zyrtar dhe Prishtinës me nënshkrimin e një marrëveshjeje ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve, si dhe heqjen e kufijve dhe eliminimin e barrierave në rajon përmes nismës "Ballkani i Hapur".

Zgjedhjet lokale - shans për ndryshime novatore

Pas zgjedhjeve të fundit parlamentare, një nga lojtarët kryesorë në skenën politike në Kosovë është Lëvizja Vetëvendosje (LVV), e cila ka përparësi mbizotëruese mbi subjektet e tjera politike dhe gëzon mbështetje të madhe publike. Deri më tani, autoritetet qendrore në Kosovë kanë penguar zhvillimin e bashkësive individuale lokale dhe zgjedhjet lokale janë një mundësi për t'i dhënë fund kësaj praktike.

Votuesit nuk janë të prirur të mbështesin një koalicion të LVV me partitë e tjera, sepse shumë votues besojnë se struktura politiko-mafioze kishte hequr në mënyrë jokushtetuese dhe ilegale qeverinë e parë të Kryeministrit Albin Kurti. Kjo vlen kryesisht për të rinjtë që e perceptojnë LVV dhe udhëheqësin e saj Kurti si një frymëmarrje në skenën politike.

Fitorja e LVV në zgjedhjet lokale do të stabilizonte më tej situatën politike në nivel lokal dhe do të lejonte ndryshime novatore në bashkësitë lokale në Kosovë. Sidoqoftë, në këtë kontekst, është e rëndësishme që LVV të tregojë ndjeshmëri politike ndaj pakicave dhe veçanërisht komunitetit serb.

Qytetarët duan ndryshime pozitive. Çdo qytetar i dytë i Kosovës është nën moshën 30 vjeç dhe e ardhmja e tyre është ende e pasigurt dhe e vulosur.

Përshtati në shqip: Argumentum.al

https://www.ifimes.org/en/researches/2021-local-elections-in-kosovo-a-sort-of-defeat-of-international-community/4938?