Ambasadori kinez në Shtetet e Bashkuara: Përpjekja e SHBA-së për të përdorur çështjen e Tajvanit për të frenuar territorin kinez do të dëmtojë vetëm veten

Ambasadori kinez në Shtetet e Bashkuara, Qin Gang, tha të shtunën se përpjekja e SHBA-së për të përdorur çështjen e Tajvanit për të frenuar territorin kinez do të qëllojë veten në këmbë.

Ambasadori i bëri komentet në një mesazh virtual të dorëzuar në takimin vjetor të Aleancës për Ribashkimin Paqësor të Kinës në San Francisko të vitit 2021.

Qin vuri në dukje se autoriteti i Partisë Demokratike Progresive (DPP) të Tajvanit ka nxitur konfrontim në ngushticën, duke bashkëpunuar me forcat e jashtme dhe duke bërë provokime për "pavarësi".

Këto akte kanë dëmtuar seriozisht interesat themelore të kombit kinez dhe interesat jetike të bashkatdhetarëve të Tajvanit dhe kanë rrezikuar seriozisht paqen dhe stabilitetin nëpër ngushticat e Tajvanit, tha Qin.

Qin tha, "ne do të dyfishojmë përpjekjet tona për të promovuar zhvillimin e integruar të ngushticave të Tajvanit, por nuk bëjmë asnjë premtim të heqim dorë nga përdorimi i forcës dhe të rezervojmë opsionin për të marrë të gjitha mjetet e nevojshme."

Qin i kërkoi SHBA-së që t'i përmbahet parimit të një Kine dhe angazhimit të saj ndaj Kinës, të trajtojë çështjen e Tajvanit me maturi dhe në mënyrë të duhur dhe të shmangë çdo konflikt dhe konfrontim midis dy vendeve të shkaktuar nga çështja e Tajvanit.

Qin pohoi gjithashtu plotësisht kontributet e Aleancës për Ribashkimin Paqësor të Kinës dhe kundërshtimin e saj ndaj aktiviteteve separatiste të "pavarësisë së Tajvanit", promovimin e ribashkimit paqësor dhe zhvillimin paqësor të marrëdhënieve ndërmjet ngushticës./CTGN