Armenia shkeli marrëveshjen e armëpushimit me Azerbajxhanin një vit pas nënshkrimit të saj

Nga Anar Huseynov*

Ambasador i Republikës së Azerbajxhanit në Republikën Greke dhe në  Republikën e Shqipërisë.

Më 10 nëntor u bë një vit nga nënshkrimi i Deklaratës së Përbashkët nga tre krerët e Azerbajxhanit, Armenisë dhe Rusisë, e cila i dha fund luftës 44-ditore. Fatkeqësisht, disa pika të deklarimit mbeten ende të paplotësuara, gjë që nga ana e saj krijon tension në rajon. Për më tepër, gjatë ditëve të fundit, pala armene me veprimet e saj provokuese ka kontribuar në përshkallëzimin e situatës në kufirin midis Azerbajxhanit dhe Armenisë.

Kështu, vizita e paligjshme e ish-ministrit armen të Mbrojtjes në territoret e Azerbajxhanit, ku kontingjenti paqeruajtës rus është vendosur përkohësisht dhe zhvillon takime ushtarake atje, përqendrimi i rreth 60 personelit të forcave të armatosura armene në rrugën që të çon në pozicionet e Ushtrisë Azerbajxhane. Lachin, një akt terrorist i kryer nga një ushtarak armen në afërsi të qytetit të Shusha, si dhe granatimet intensive të pozicioneve të Ushtrisë Azerbajxhane në Kalbajar dhe Lachin nga forcat e armatosura armene tregojnë se pala armene përsëri e përkeqëson qëllimisht situatën në zonë.

Gjatë periudhës së provokimeve ushtarake armene që u zhvilluan në kufijtë shtetërorë më 16 nëntor 2021, 7 ushtarakë të ushtrisë Azerbajxhane u vranë dhe 10 të tjerë u plagosën.

E gjithë kjo tregon se Armenia, e bazuar në idenë e revanshizmit dhe interesat e brendshme politike, nuk është e gatshme për të garantuar paqen dhe sigurinë në rajon, si dhe për demarkacionin e kufijve me Azerbajxhanin dhe nënshkrimin e një marrëveshjeje paqeje. Meqë ra fjala, shumë vende anembanë botës dhe disa agjenci ndërkombëtare, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Rusinë dhe Bashkimin Evropian, kërkuan përcaktimin e menjëhershëm të kufirit.

Duhet të theksohet se përgjegjësia kryesore për tensionin aktual në rajon i takon drejtpërdrejt udhëheqjes ushtarako-politike të Armenisë. Azerbajxhani nuk ka pretendime territoriale ndaj Armenisë, e cila vazhdon të përpiqet në çdo mënyrë të mundshme të bindë komunitetin botëror për të kundërtën. Në të njëjtën kohë, çdo kërcënim dhe sfidë ushtarake ndaj integritetit territorial të Republikës së Azerbajxhanit brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht do të vazhdojë të marrë një përgjigje adekuate.

 

/Argumentum.al