Erdogan: Një faktor i paparashikueshëm

Ne kemi dëgjuar thashetheme se Rexhep Tajip Erdogan është në derën e vdekjes për shumë vite. Një dekadë më parë në fakt, nëse jo më shumë, një zyrtar i rëndësishëm perëndimor me njohuri të brendshme për Turqinë deklaroi se presidenti turk ishte "i sëmurë rëndë" dhe se vdekja e tij ishte vetëm çështje kohe.

Çdo javë, disa "të brendshëm" do të pretendojnë se kanë informacionin më të fundit për shëndetin e Erdoganit. Ambasadorët në Ankara e shohin atë zbavitëse, sepse njerëzit vazhdojnë të duken të deklarojnë me siguri të madhe se ata kanë një "kushëri të një shoku të ngushtë, kunati i të cilit e trajtoi Erdoganin pas një goditjeje të madhe".

Megjithatë Erdogan është ende këtu. Ai është padyshim më keq për veshjen dhe trajtimin e disa çështjeve mjekësore, por ai është ende këtu dhe vazhdon të jetë lojtari kryesor në çështjet turke. Thashethemet më të fundit dhe intrigat që rezultuan në Pallatin e Madh, megjithatë, tregojnë se ne po shkojmë drejt një epoke të re. Të gjithë, brenda dhe jashtë Pallatit të Madh dhe oborrit të tij, po përgatiten për të nesërmen.

Erdogan ka një sfidë kritike për t'u përballur: Ai nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për t'u larguar nga skena. Siç thuhet shpesh nga një udhëheqës i një vendi në Mesdheun Lindor, "ai ka arritur atje lart, ai po na shikon me arrogancë nga poshtë, por nuk ka shkallë për të zbritur". Në një vend normal, ai mund të humbasë zgjedhjet e ardhshme dhe të shkojë në heshtje në shtëpi. Në Turqinë e sotme do të jetë shumë e vështirë.

Ka një pjesë të rëndësishme të popullatës dhe elitës që ka vuajtur dhe ka dalë për hakmarrje. Ata që janë aktualisht në kontroll të shtetit të thellë nuk do të dorëzojnë vetëm pushtetin dhe as nuk do të lejojnë të tjerët të kalojnë nëpër dosje, duke kërkuar skelete në dollap. Erdogan, familja e tij dhe ata që i rrethojnë e dinë mirë këtë. Ata do të luftojnë për të mbijetuar deri në zgjedhjet e vitit 2023, kur dhe nëse do të zhvillohen.

Një Turqi e qëndrueshme dhe e parashikueshme është skenari më i mirë për Greqinë, ai që u shërben interesave greke. Krizat zakonisht ndodhin kur një ose të dyja vendet po kalojnë një periudhë të paqëndrueshmërisë së zgjatur. Ne, në mënyrë paradoksale, jemi në një trajektore pa pengesa të dukshme dhe të vështira përpara.

Megjithatë, ka shumë në rrezik në Ankara. Askush nuk e di procesin e saktë të vendimmarrjes, rolin që mund të luajë ministri i vijës së ashpër të Mbrojtjes Hulusi Akar, apo kush mund ta konsiderojë të dobishme një krizë me Greqinë dhe Qipron. Ka diplomatë grekë me përvojë që besojnë se Erdogan po kalon një rrugë të vështirë dhe është një mundësi për të arritur një marrëveshje me të. Dhe ka të tjerë, shumë të tjerë, që besojnë se është e pamundur të negociosh më me të dhe kërkojnë kujdes për muajt e ardhshëm. Zgjidh dhe merr./ekathimerini.com

Përshtati në shqip: Argumentum.al