Rusia dhe Kina të bashkohen kundër sanksioneve "të paligjshme" të SHBA

Marrëdhëniet midis Rusisë dhe Kinës po përmirësohen dhe bashkimi është përgjigja më e mirë ndaj veprimeve jomiqësore dhe sanksioneve të njëanshme nga vendet e tjera, tha të martën kryeministri rus Mikhail Mishustin.
Duke folur në një videokonferencë me homologun e tij kinez, Li Keqiang, Mishustin bëri thirrje që Moska dhe Pekini të "bashkojnë forcat" mbi parimet e "barazisë, besimit të ndërsjellë dhe respektit".

Bashkëpunimi ruso-kinez po zhvillohet në një mjedis të vështirë të jashtëm”, tha Mishustin. “Fatkeqësisht, disa partnerë të huaj vazhdojnë të ndërmarrin veprime jomiqësore kundër nesh dhe përdorin teknika të konkurrencës së pandershme, shpesh duke shkelur normat bazë të sistemit tregtar shumëpalësh”.

“Sanksionet e njëanshme të paligjshme, presioni politik dhe ekonomik – si Rusia ashtu edhe Kina përballen me këto sfida,” vazhdoi ai.

Në veçanti, Mishustin vuri në dukje planet për të bashkuar Bashkimin Ekonomik Euroaziatik, një grup prej pesë shtetesh anëtare të ish-Bashkimit Sovjetik, dhe Nismën Brez dhe Rrugë, një strategji kineze e zhvillimit të infrastrukturës globale.

"Kjo është e rëndësishme për forcimin e ndërlidhjes në hapësirën euroaziatike, do të ndihmojë në sigurimin e progresit ekonomik të Rusisë dhe Kinës," tha Mishustin.

Vitet e fundit, Moska dhe Pekini kanë punuar së bashku gjerësisht në fusha të ndryshme, duke përfshirë atë ekonomik dhe ushtarak. Të hënën, presidenti kinez Xi Jinping tha në Forumin e 3-të të Biznesit të Energjisë Ruso-Kineze se vendi i tij është "i gatshëm të bashkojë përpjekjet me Rusinë për të arritur një bashkëpunim më të ngushtë energjetik, për të mbrojtur sigurinë energjetike dhe për të kundërshtuar sfidat e ndryshimeve klimatike globale".

Argumentum.al