SHBA-KINË/ Takimi Xi-Biden i sinqertë, konstruktiv, i frytshëm

Kina dhe SHBA ranë dakord të vazhdojnë të mbajnë kontakte të ngushta përmes mjeteve të ndryshme dhe të rikthejnë marrëdhëniet dypalëshe në rrugën e duhur të zhvillimit të shëndoshë dhe të qëndrueshëm në një takim virtual mes dy krerëve të shteteve të martën.

Takimi midis presidentit kinez Xi Jinping dhe homologut të tij amerikan Joe Biden ishte "i sinqertë, konstruktiv, thelbësor dhe produktiv" dhe temat kryesore shqetësuese duke përfshirë çështjen e Tajvanit, tregtinë dhe ndryshimet klimatike ishin në krye të axhendës.

Takimi virtual i shumëpritur erdhi pas një viti ulje-ngritjesh në lidhjet dypalëshe.

Presidenti i Kinës Xi Jinping bëri thirrje gjatë një videotakimi me homologun e tij amerikan Joe Biden të martën për nxitjen e marrëdhënieve Kinë-ShBA në “një drejtim pozitiv” me “hapa aktivë”.

“Kina dhe ShBA-ja duhet të trajtojnë si duhet punët e tyre të brendshme dhe njëkohësisht, të mbajnë përgjegjësitë e veta ndërkombëtare dhe të punojnë bashkërisht për çuarjen përpara të çështjes fisnike të paqes dhe zhvillimit botëror, ” tha Xi, duke u bërë thirrje të dyja palëve të shtojnë shkëmbimet e bashkëpunimin.

Duke vënë në dukje se Kina dhe ShBA-ja janë dy ekonomitë më të mëdha të botës dhe vende anëtare të përhershme të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, Xi tha se të dyja vendet duhet të punojnë bashkërisht për të nxitur çështjen e paqes e të zhvillimit botëror.

Duke folur për mbrojtjen e përbashkët të mjedisit ndërkombëtar paqësor dhe të qëndrueshëm, Xi theksoi përballimin efektiv të sfidave globale, përfshirë ndryshimin klimatik dhe pandeminë e COVID-19.

Nga ana e tij, Biden-i shprehu shpresën që të zhvillojë një bisedë të sinqertë me Xi Jinping-un, duke shtuar se ishte e rëndësishme që ata të komunikonin në mënyrë të hapur e të ndershme.

Presidenti amerikan shprehu gjithashtu shpresën se takimi i ardhshëm i tij me homologun kinez do të ishte ballë për ballë.

Parimi i “Një Kine” dhe tre komunikatat e përbashkëta kino-amerikane janë themeli politik për marrëdhëniet ndërmjet Kinës e ShBA-së, u shpreh presidenti kinez Xi Jinping.

"Ne jemi të durueshëm dhe të gatshëm të bëjmë maksimumin që të përpiqemi për perspektivën e ribashkimit paqësor me sinqeritetin më të madh," theksoi Xi, ndërsa paralajmëroi që, nëse forcat e "pavarësisë së Tajvanit" provokojnë apo edhe e kalojnë “vijën e kuqe”, pjesa kontinentale do të marrë masa të vendosura.

Parimet e lidhjeve dypalëshe në epokën e re

Respekti i ndërsjellë, bashkëjetesa paqësore dhe bashkëpunimi fitues janë tre parime në zhvillimin Kinë-SHBA. marrëdhëniet në epokën e re, i tha Xi Bidenit.

Duke theksuar domethënien e një Kine-SHBA të shëndoshë dhe të qëndrueshme. marrëdhëniet, ai shprehu gatishmërinë për të punuar me Biden për të krijuar konsensus dhe për të ndërmarrë hapa aktivë për të çuar përpara lidhjet dypalëshe në një drejtim pozitiv.

Ai shprehu gjithashtu shpresën se Biden do të demonstrojë "udhëheqje politike" për ta rikthyer politikën e SHBA ndaj Kinës në një rrugë "racionale dhe praktike".

“Kina dhe SHBA-ja duhet të rrisin komunikimin dhe bashkëpunimin, secila të drejtojë mirë punët e tyre të brendshme dhe, në të njëjtën kohë, të marrë pjesën e tyre të përgjegjësive ndërkombëtare dhe të punojnë së bashku për të çuar përpara kauzën fisnike të paqes dhe zhvillimit botëror”, tha ai.

Biden ra dakord se si vende të mëdha, SHBA dhe Kina kanë një përgjegjësi ndaj botës, si dhe ndaj njerëzve të tyre.

“Të dyja palët duhet të kenë dialog të hapur dhe të sinqertë për të rritur kuptimin e synimeve të njëri-tjetrit dhe të sigurohen që konkurrenca midis dy vendeve të jetë e drejtë dhe e shëndetshme dhe të mos kalojë në konflikt”, tha presidenti amerikan.

Fushat prioritare që kërkojnë përpjekje të përbashkëta

Kina dhe SHBA duhet të udhëheqin përgjigjen globale ndaj sfidave të jashtëzakonshme, ta bëjnë tortën më të madhe për bashkëpunimin dypalësh, të menaxhojnë dallimet dhe çështjet e ndjeshme në një mënyrë konstruktive dhe të forcojnë koordinimin dhe bashkëpunimin për çështjet kryesore ndërkombëtare dhe rajonale, theksoi Xi.

Të dy vendet duhet të shfrytëzojnë plotësisht kanalet dhe mekanizmat e dialogut midis ekipeve të tyre diplomatike dhe të sigurisë, ekonomike dhe financiare dhe ndryshimet klimatike, për të avancuar bashkëpunimin praktik dhe për të zgjidhur çështje specifike, tha ai.

Pozicioni parimor i Kinës për çështjen e Tajvanit u theksua nga Xi, i cili tha se arritja e ribashkimit të plotë të vendit është një aspiratë e përbashkët e kombit kinez. “Nëse forcat separatiste për pavarësinë e Tajvanit na provokojnë, na detyrojnë duart apo edhe kalojmë vijën e kuqe, ne do të jemi të detyruar të marrim masa të vendosura”, vuri në dukje ai.

Biden ripohoi politikën e kahershme të qeverisë së SHBA-së për një Kinë dhe deklaroi se SHBA nuk e mbështesin "pavarësinë e Tajvanit".

SHBA-të do të punojnë me Kinën bazuar në respektin e ndërsjellë dhe bashkëjetesën paqësore, do të rrisin komunikimin, do të zvogëlojnë keqkuptimin dhe do të trajtojnë dallimet në mënyrë konstruktive, tha ai, duke bërë thirrje për përpjekje të përbashkëta për t'iu përgjigjur sfidave globale si pandemia COVID-19 dhe ndryshimet klimatike.

Të pranishmit nga pala kineze përfshinin Ding Xuexiang, drejtor i Zyrës së Përgjithshme të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës (CPC), Zëvendëskryeministri Liu He, Yang Jiechi, drejtor i Zyrës së Komisionit të Punëve të Jashtme të Komitetit Qendror të CPC, Wang Yi, Këshilltar Shtetëror dhe Ministër i Jashtëm, dhe Zëvendës Ministri i Jashtëm Xie Feng.

Nga ana e SHBA-së, Sekretari i Shtetit Antony Blinken, Sekretarja e Thesarit Janet Yellen, Këshilltari i Sigurisë Kombëtare Jake Sullivan, Kurt Michael Campbell, koordinator për çështjet Indo-Paqësorit në Këshillin e Sigurisë Kombëtare, dhe Laura Rosenberger, drejtore e lartë për Kinën, morën pjesë në takim. /CTGN- Argumentum.al