Takim trepalësh mes Presidentit të Rusisë Vladimir Putin, Presidentit të Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Kryeministrit të Armenisë Nikol Pashinyan,

Një takim trepalësh është mbajtur në Soçi (26.11)mes Presidentit të Republikës së Azerbajxhanit Ilham Aliyev, Presidentit të Federatës Ruse Vladimir Putin dhe Kryeministrit të Republikës së Armenisë Nikol Pashinyan.

Pas takimit trepalësh, presidenti rus, ai i Azerbajxhanit dhe kryeministri armen kanë bërë deklarata për shtyp, percjell AZERTAC

Deklarata e Presidentit të Rusisë Vladimir Putin

- Në përfundim të takimit tonë trepalësh, dëshiroj të falënderoj edhe një herë kolegët e mi, Presidentin e Azerbajxhanit dhe Kryeministrin e Armenisë, që ranë dakord të vijnë sot në Rusi dhe të diskutojnë situatën që po zhvillohet në këtë moment në lidhje me zgjidhjen e problemit të Karabakut dhe të gjithë rajonit. Ne – dhe këtë duhet ta them që në fillim – punuam në mënyrë shumë konstruktive sot. Ishte një analizë e thellë e situatës që është krijuar sot. Ne kemi bërë nderime për punën e paqeruajtësve tanë rusë, rojeve kufitare, specialistëve të angazhuar në pastrimin e minave për të siguruar kthimin e njerëzve në vendet e tyre të përhershme të banimit.

Dua të theksoj gjithashtu se kemi rënë dakord për një sërë çështjesh që unë i konsideroj të rëndësishme. E para prej tyre është krijimi i mekanizmave – ne ramë dakord ta bëjmë këtë deri në fund të këtij viti – për përcaktimin dhe përcaktimin e kufirit mes dy shteteve. Shpresoj që kjo të ndodhë sa më shpejt. Nuk ka asnjë pengesë për krijimin e këtyre mekanizmave. Gjëja e dytë për të cilën do të doja të tërhiqja vëmendjen është se ka një pikë shumë të rëndësishme të ndjeshme që lidhet me çështjet humanitare dhe këtu kemi bërë gjithashtu një progres të dukshëm. Dhe së fundi, çështja e tretë është se ne folëm në detaje për çështjet ekonomike, zhvillimin e lidhjeve ekonomike dhe, mbi të gjitha, si hap i parë, folëm për zhbllokimin e korridoreve të transportit - kjo vlen për hekurudhën dhe për komunikimet automobilistike. . Mendoj se duhet të falënderojmë zëvendëskryeministrat tanë që kanë kohë që po punojnë për këtë çështje. Javën e ardhshme – kjo është një marrëveshje tjetër që kemi arritur – ata do të mblidhen në Moskë për të përmbledhur disa rezultate dhe për të shpallur vendimet për të cilat kemi rënë dakord sot.

Faleminderit shumë përsëri për punën e sotme. Dua të shpreh mirënjohjen time për Presidentin e Azerbajxhanit dhe Kryeministrin e Armenisë.

Deklarata e Presidentit të Azerbajxhanit Ilham Aliyev

- Faleminderit shumë, i dashur Vladimir Vladimirovich. Së pari, më lejoni t'ju shpreh edhe një herë mirënjohjen time për takimin e sotëm dhe përpjekjet tuaja për të krijuar një atmosferë të favorshme në zgjidhjen e çështjeve midis Azerbajxhanit dhe Armenisë. Ka kaluar një vit nga deklarata e njohur trepalëshe që i dha fund luftës mes dy vendeve dhe këtë vit mund ta karakterizojmë pozitivisht në tërësi. Do të doja të shfrytëzoj edhe një herë këtë rast për të shprehur mirënjohjen time për ju, Vladimir Vladimirovich, dhe për Ministrinë e Mbrojtjes së Federatës Ruse për misionin paqeruajtës në Karabakh. Gjatë këtij viti nuk ka pasur incidente të rënda në zonën e përgjegjësisë së forcave paqeruajtëse ruse.

Sigurisht që këtë vit kanë ndodhur shumë ngjarje të rëndësishme. Kjo është hera e dytë që takohemi në këtë format – jemi takuar në fillim dhe tani po takohemi në fund të këtij viti. Nuk dua të përsëris atë që tha Vladimir Vladimirovich për çështjet që lidhen me përcaktimin, demarkacionin dhe zhbllokimin e arterieve të transportit. Një bisedë shumë e detajuar, do të thoja, e sinqertë për këto çështje është zhvilluar sot. Ne diskutuam hapur planet tona, diskutuam hapur çështje që shqetësojnë të dyja palët. Dhe gjëja kryesore është se vendimet që kemi marrë në çështjen e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve dhe mosmarrëveshjeve do të kontribuojnë për ta bërë situatën në Kaukazin e Jugut më të sigurt dhe më të parashikueshme.

Gjithashtu, siç ka theksuar Vladimir Vladimirovich, kemi diskutuar edhe për çështje humanitare. Azerbajxhani gjithmonë ka mbrojtur vazhdimisht respektimin e të gjitha normave humanitare, qoftë gjatë armiqësive dhe më pas. Më duhet të them se pas përfundimit të armiqësive, më shumë se 100 ushtarakë armenë të ndaluar iu dorëzuan palës armene, duke përfshirë një që u dorëzua sot në mëngjes - një ushtar i plagosur që mori ndihmë mjekësore nga mjekët Azerbajxhanas, si dhe një civil i cili , pasi humbi rrugën, humbi në territorin tonë. Me fjalë të tjera, ne gjithmonë kemi dalë nga parimi i humanizmit dhe synojmë të vazhdojmë të punojmë në këtë drejtim. Gjithashtu, edhe nga pala armene po shohim një prirje për të krijuar parakushte që situata në rajon të jetë më e parashikueshme. E kam thënë vazhdimisht se ne në Azerbajxhan jemi të vendosur të kthejmë faqen e një konfrontimi afatgjatë me Armeninë, për të filluar një fazë të ndërveprimit normal dhe mendoj se në këtë format po arrijmë synimet tona.

Rusia është një mik, një partner strategjik për Azerbajxhanin. Madje do të thoja se është më shumë se një partner strategjik për Azerbajxhanin. Niveli i marrëdhënieve të besimit midis Azerbajxhanit dhe Rusisë, ndër të tjera, kontribuon në faktin që ne të gjejmë zgjidhje për çështjet më të ndjeshme me Armeninë. Mendoj se rezultati i takimit tonë do të sjellë rezultate të mira, të cilat nuk do të vonojnë dhe situata në rajon do të bëhet më e sigurt dhe më e parashikueshme. Edhe një herë zoti President, faleminderit për ftesën dhe për takimin e sotëm.

Deklarata e kryeministrit të Armenisë, Nikol Pashinyan

- Vladimir Vladimirovich, më lejoni t'ju falënderoj edhe një herë për ftesën dhe, natyrisht, për krijimin e një atmosfere pozitive pune. Dua të konfirmoj se kemi pasur një takim shumë pozitiv, një bisedë pozitive. Ne diskutuam praktikisht të gjitha çështjet e rendit të ditës. Ky nuk ishte një takim për të fshehur problemet. Ishte një takim ku diskutuam hapur të gjitha çështjet. Dua të theksoj se është shumë pozitive që kemi qartësuar qëndrimet tona për shumë çështje dhe rezulton se nuk kemi mospërputhje për disa çështje, siç na është dukur përpara këtij takimi. Dua të them se në të vërtetë, për çështjen e hapjes së të gjitha komunikimeve të transportit dhe ekonomik në rajon, ne kemi deklaruar se kemi një ide të përgjithshme se si do të funksionojnë këto komunikime. Tema e delimitimit dhe demarkacionit, fillimi i procesit nuk është një temë e re. Ne e kemi diskutuar këtë çështje. Ne kemi miratuar gjithashtu një deklaratë trepalëshe, ku konfirmuam se para kësaj është e nevojshme të krijohen kushte të përshtatshme, pra të krijohen një lloj mekanizmash sigurie dhe stabiliteti në kufirin midis Armenisë dhe Azerbajxhanit.

Sigurisht që u prekën edhe çështje humanitare. Në tërësi e vlerësoj shumë pozitivisht edhe bisedën e sotme, takimin e sotëm. Dëshiroj të falënderoj edhe një herë aleatin tonë strategjik, Federatën Ruse, për iniciativën. Mendoj se nëse është e mundur të krijohet një dinamikë e caktuar e bisedës sonë në bazë të këtij takimi, atëherë mund të presim rezultate specifike. Unë konfirmoj gatishmërinë e Armenisë dhe qeverisë armene, e cila mori një mandat nga populli i Armenisë, për të hapur një epokë zhvillimi paqësor për vendin tonë, për rajonin tonë, dhe ne jemi të përkushtuar për këtë. Natyrisht, takimi i sotëm ishte i dobishëm për zbatimin e kësaj agjende. Faleminderit.

Presidenti Vladimir Putin: Si përfundim, dëshiroj të theksoj sërish se takimi ishte jashtëzakonisht i dobishëm dhe në kohë. Siç u përmend tashmë, ne kemi nënshkruar një deklaratë për rezultatet e punës sonë të përbashkët sot. Publiku dhe media mund të njihen me këtë deklaratë. Ai përshkruan më në detaje gjithçka që bëmë dhe për çfarë ramë dakord.

Në të majtën time shihni dhuratën tonë për miqtë armenë dhe azerbajxhanë – një degë ulliri që simbolizon paqen dhe prosperitetin. Shpresoj shumë që marrëveshjet e sotme do të zbatohen dhe do të krijojnë kushte për hapat e ardhshëm në normalizimin e marrëdhënieve në Kaukazin e Jugut në tërësi. Faleminderit.

Argumentum.al