18 vjet nga vdekja e Udhëheqësit kombëtar të Azerbajxhanit, Heydar Aliyev

Nga Anar Huseynov*

Më 12 dhjetor Azerbajxhani përkujton 18 vjetorin e vdekjes së liderit kombëtar dhe ish-presidentit të Azerbajxhanit z. Heydar Aliyev, i cili është themeluesi i shtetësisë moderne në këtë vend. Z. Aliyev, i cili shërbeu si lider i Azerbajxhanit Sovjetik dhe më vonë u promovua në postet e larta të të gjithë Bashkimit Sovjetik, kontribuoi jashtëzakonisht shumë në zhvillimin e atdheut të tij gjatë gjithë karrierës së tij dhe luajti një rol vendimtar, shpëtimtar për Azerbajxhanin që përballej me kërcënimin. të luftës civile, konfliktit të Nagorno-Karabakut dhe krizës ekonomike pas rivendosjes së pavarësisë së saj.

Fillimi i viteve 1990 hyri në historinë e Azerbajxhanit si një periudhë tragjedish të rënda. Në atë kohë, kur Bashkimi Sovjetik u shemb, Azerbajxhani ishte i vetmi vend midis 15 republikave të bashkimit me 20 për qind të territorit të tij të pushtuar, më shumë se 20,000 njerëz të vrarë dhe rreth 1 milion Azerbajxhanë që u bënë refugjatë ose persona të zhvendosur brenda vendit. Pas brutalitetit të regjimit sovjetik, pas masakrave të 20 janarit nga trupat sovjetike në Baku, kryeqyteti i Azerbajxhanit, Heydar Aliyev refuzoi të qëndronte në Moskë dhe u kthye në vendlindjen e tij Nakhiçevan, ku filloi të drejtonte Asamblenë Supreme të kësaj republike autonome të Azerbajxhani. Pas tij, më 17 nëntor 1990, flamuri aktual trengjyrësh i Azerbajxhanit u ngrit vetëm në Republikën Autonome të Nakhiçevanit të Azerbajxhanit ende Sovjetik. Ky është hapi i parë dhe më i ndritshëm në historinë e luftës për pavarësi.

Pas fitores së zgjedhjeve presidenciale në 1993, zoti Aliyev arriti një armëpushim dhe përplasjet e dhunshme u ndalën, menaxhoi paqëndrueshmërinë e brendshme dhe bëri përpjekje për të siguruar rritjen ekonomike dhe zhvillimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Udhëheqësi i Azerbajxhanit hodhi themelet për zhvillimin ekonomik të vendit duke nënshkruar "Marrëveshjen e Shekullit" me 11 kompani nga shtatë vende, e cila parashikonte funksionimin e fushës më të madhe të naftës në Azerbajxhan, pellgun Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) dhe të saj, eksport në tregjet botërore. Zhvillimi i industrisë së naftës dhe gazit të vendit luajti një rol të rëndësishëm në arritjet aktuale ekonomike dhe politike të Azerbajxhanit. Aktualisht, burimet e naftës dhe gazit të Azerbajxhanit eksportohen në tregjet botërore përmes disa rrugëve. Këto janë tubacionet Baku-Novorossiysk, Baku-Supsa, Baku-Tbilisi-Cejhan, Baku-Tbilisi-Erzurum dhe më e fundit - Korridori Jugor i Gazit (TAP është një segment i tij). Korridori Jugor i Gazit forcon sigurinë energjetike të Evropës duke diversifikuar burimet dhe rrugët e furnizimit. Përveçse investimet e huaja direkte më të mëdha në vend deri tani, TAP e vendosi Shqipërinë edhe në hartën energjetike europiane. Bashkëpunimi i mëtejshëm ndërmjet Shqipërisë dhe Azerbajxhanit në fushën e energjisë me tërheqjen e aktorëve ndërkombëtarë duket të jetë premtues. Fusha të tjera të ndërveprimeve të bazuara në interes të ndërsjellë janë gjithashtu duke u zhvilluar.

Gjatë presidencës së Presidentit Aliyev, u miratua një kushtetutë që pasqyron vlerat universale demokratike dhe ai hoqi dënimin me vdekje. Azerbajxhani u bë anëtar i një sërë organizatash të reja ndërkombëtare evropiane dhe botërore dhe përforcoi pozicionin e tij në arenën ndërkombëtare duke vendosur marrëdhënie të mira me vendet e rajonit, SHBA-në dhe vendet evropiane dhe aziatike. Pas politikës largpamëse të Heydar Aliyevit, mjerimi u shndërrua në mundësi, varfëria në prosperitet, papunësia në punësim dhe varshmëria e fundit, por jo më e rëndësishmja, varësia në mbështetje te vetja në Azerbajxhan.

/Argumentum.al

*Ambasador i Republikës së Azerbajxhanit në Republikën Greke dhe në  Republikën e Shqipërisë.