Kina thotë se SHBA po e kthen "Demokracinë" në një armë të shkatërrimit në masë

Ministria e Jashtme kineze denoncoi të shtunën “Samitin për Demokraci” të mbajtur nga Shtetet e Bashkuara, duke e akuzuar atë për reduktimin e demokracisë në një mjet dhe një armë për hegjemoninë e saj.

Një zëdhënës i ministrisë tha në një deklaratë se në një përpjekje për të tërhequr linja ideologjike duke pritur samitin, SHBA-të u përpoqën të pengonin demokracinë nën pretekstin e demokracisë, të nxisnin ndarjen dhe konfrontimin dhe të largonin vëmendjen nga problemet e saj të brendshme.

SHBA-të ishin përpjekur të ruanin hegjemoninë e tyre mbi botën dhe të minonin sistemin ndërkombëtar me Kombet e Bashkuara në thelb dhe rendin ndërkombëtar të mbështetur nga e drejta ndërkombëtare, shtoi zëdhënësi.

“Kjo lëvizje e Shteteve të Bashkuara shkon kundër trendit të kohës dhe është kundërshtuar gjerësisht nga komuniteti ndërkombëtar”, thuhet në deklaratë, raportom media ki

Mosfunksionimi i demokracisë së stilit amerikan

Zëdhënësi tha se SHBA nuk është një "fener i demokracisë" dhe se demokracia e stilit amerikan kishte devijuar nga thelbi i demokracisë.

Problemet si politika e parave, politika e identitetit, partishmëria, polarizimi politik, ndarja sociale, tensioni racor dhe hendeku i pasurisë po përkeqësohen në demokracinë e stilit amerikan, tha zëdhënësi.

Duke e quajtur atë një "lojë të bazuar në para për të pasurit", zëdhënësi tha se 91 përqind e zgjedhjeve të Kongresit fitohen nga kandidatë me mbështetje më të madhe financiare.

"Është 'një person një votë' në emër, por 'sundim i elitës së pakicës' në realitet," tha zëdhënësi, duke shtuar se publiku i gjerë është i mërzitur kur votat e tyre kërkohen, por injorohen pasi të mbarojnë zgjedhjet.

Të metat e një sistemi të tillë zgjedhor janë të vetëkuptueshme, duke përfshirë përdorimin e shfrenuar të mashtrimit për të manipuluar ndarjen e zonave zgjedhore që komprometon drejtësinë dhe drejtësinë, sipas zëdhënësit.

Zëdhënësi shtoi se kontrolli dhe ekuilibri në SHBA është bërë "vetokraci", me interesat partiake të vendosura mbi zhvillimin kombëtar.

Trazirat e Kapitolit, vdekja e George Floyd, keqpërdorimi tragjik i pandemisë COVID-19 dhe hendeku në rritje midis të pasurve dhe të varfërve flasin për mosfunksionim të demokracisë së stilit amerikan, tha zëdhënësi, duke e quajtur atë "një fakt që nuk mund të mbulohet”.

Duke cituar sondazhe, zëdhënësi vuri në dukje se 72 përqind e amerikanëve besojnë se demokracia në SHBA nuk ka qenë një shembull i mirë për të tjerët që të ndjekin vitet e fundit dhe 81 përqind besojnë se ka kërcënime të rënda të brendshme për të ardhmen e demokracisë amerikane.

Sondazhet tregojnë gjithashtu se 44 për qind e të anketuarve në mbarë botën e konsiderojnë SHBA-në si kërcënimin më të madh për demokracinë globale, në mesin e vendeve aleate të SHBA-së, shumica e njerëzve e shohin demokracinë amerikane si një "të shpartalluar, të larë" dhe 52 përqindja e të anketuarve në Bashkimin Evropian besojnë se sistemi demokratik në SHBA nuk funksionon, sipas zëdhënësit.

"Demokracia një "armë e shkatërrimit në masë" për SHBA-në për të ndërhyrë në punët e të tjerëve"

Zëdhënësi tha se SHBA-ja ka imponuar sistemin dhe vlerat e saj politike te të tjerët, duke shtyrë për "reforma demokratike", duke abuzuar sanksionet e njëanshme dhe duke nxitur "revolucione me ngjyra", të cilat kanë shkaktuar pasoja katastrofike.

"Demokracia është kthyer në një 'armë të shkatërrimit në masë' e përdorur nga Shtetet e Bashkuara për të ndërhyrë në punët e vendeve të tjera", thuhet në deklaratën e zëdhënësit.

Duke vënë në dukje komentet në mediat amerikane, zëdhënësi tha se nëse ka një vend që ende kërkon hegjemoninë globale, duke i detyruar vendet e tjera dhe duke sfiduar rregullat në shekullin e 21-të, ai duhet të jetë SHBA.

Duke thënë se që nga viti 2001, luftërat dhe operacionet ushtarake të zhvilluara nga Shtetet e Bashkuara në Afganistan, Irak, Libi dhe Siri kanë marrë qindra mijëra jetë, kanë shkaktuar miliona të lënduar dhe kanë zhvendosur dhjetëra miliona njerëz, zëdhënësi tha se imponimi amerikan. Demokracia mbi të tjerët thjesht nuk funksionon.

Deri më sot, SHBA po përpiqet të ndajë botën në kampe "demokratike" dhe "jodemokratike" në bazë të kritereve të saj dhe të provokojë hapur ndarje dhe konfrontim, tha zëdhënësi, duke shtuar se praktika është të mbrapsht historia dhe nuk do t'i sjellë botës tjetër veç trazira dhe fatkeqësi.

"Rruga e një vendi drejt demokracisë duhet të zgjidhet në mënyrë të pavarur"

Zëdhënësi tha se demokracia, si një vlerë e përbashkët e njerëzimit, është e drejtë e njerëzve në të gjitha vendet, jo prerogativë e një numri të vogël vendesh.

Nëse një vend është demokratik apo jo, duhet të vendoset nga njerëzit e tij, jo nga një grusht të huajsh që tregojnë gishtin, tha zëdhënësi.

“Sistemi demokratik i një vendi dhe rruga e tij drejt demokracisë duhet të zgjidhen në mënyrë të pavarur nga njerëzit e tij në dritën e realitetit të tyre kombëtar”, thuhet në deklaratë. "Asgjë nuk funksionon më mirë se më e përshtatshmja."

Zëdhënësi shpjegoi gjithashtu se si Kina praktikon demokracinë popullore të gjithë procesit nën udhëheqjen e Partisë Komuniste të Kinës.

Demokracia popullore e gjithë procesit kombinon demokracinë zgjedhore me demokracinë konsultative dhe integron të gjitha lidhjet e demokracisë, duke përfshirë zgjedhjen demokratike, konsultimin demokratik, vendimmarrjen demokratike, menaxhimin demokratik dhe mbikëqyrjen demokratike, tha zëdhënësi.

Ai mbulon fushat ekonomike, politike, kulturore, sociale, ekologjike dhe të gjitha fushat e tjera”, tha zëdhënësi. "Është demokracia socialiste me bazë të gjerë, reale dhe efektive."

Zëdhënësi shtoi se demokracia e Kinës ka kontribuar në zhvillimin dhe përparimin social të vendit dhe ka ofruar një jetë të lumtur për popullin kinez.

Kina ka përfunduar ndërtimin e një shoqërie mesatarisht të prosperuar në të gjitha aspektet dhe ka zhdukur varfërinë absolute për 1.4 miliardë njerëz, vuri në dukje zëdhënësi.

Kina është e gatshme të punojë me të gjitha vendet për të promovuar paqen, zhvillimin, barazinë, drejtësinë, demokracinë dhe lirinë, të cilat janë vlera të përbashkëta të njerëzimit dhe për të avancuar demokracinë në marrëdhëniet ndërkombëtare, tha zëdhënësi.

Zëdhënësi bëri thirrje që komuniteti ndërkombëtar të zgjedhë solidaritetin në vend të ndarjes, dialogun në vend të konfrontimit dhe demokracinë mbi hegjemoninë.

“Ne duhet të refuzojmë dhe të kundërshtojmë me vendosmëri të gjitha format e praktikave pseudodemokratike dhe antidemokratike dhe manipulimeve politike nën mbulesën e demokracisë.

/Argumentum.al