Kiril Petkov: Lideri bullgar i zgjedhur nga parlamenti si kryeministër i ardhshëm

Parlamenti i Bullgarisë ka votuar zyrtarisht për të zgjedhur Kiril Petkov si kryeministër të ardhshëm të vendit, duke i dhënë fund një krize politike mujore.

Deputetët zgjodhën udhëheqësin 41-vjeçar të qendrës me 134 vota kundër 104 kundër gjatë një seance të hënën.

Në një votim të veçantë, ligjvënësit miratuan gjithashtu qeverinë e re të vendit të udhëhequr nga qendra - një koalicion i udhëhequr nga partia kundër korrupsionit Ne Vazhdojmë Ndryshimi (PP) e Petkov dhe tre grupe politike.

“Sot është një ditë e rëndësishme për të vazhduar ndryshimet”, tha Petkov në një fjalim para deputetëve, duke shtuar: “Detyra jonë e parë është të kuptojmë se nëse duam një të ardhme më të mirë për Bullgarinë, duhet të punojmë së bashku”.

PP, Partia Socialiste Bullgare e krahut të majtë, partia kundër elitës Ka një popull të tillë dhe grupi liberal, Bullgaria Demokratike, së bashku kontrollojnë 134 vende në parlamentin 240 vendesh të Bullgarisë.

Vendi ka duruar tetë muaj ngecje politike duke përfshirë tre zgjedhje të përgjithshme.

Në votimin e fundit në nëntor, partia PP e Petkov doli si fituese e befasishme ndaj partisë konservatore GERB, e cila dominoi politikën bullgare në dekadën e fundit.

Petkov - një sipërmarrës i shkolluar në Harvard - ka shërbyer më parë si ministër i ekonomisë në qeverinë e përkohshme të Bullgarisë.

Të hënën, ai njoftoi se transparenca në shpenzimet publike, zero toleranca për korrupsionin dhe reformat në gjyqësor do të jenë gurët kyç të kabinetit të tij.

Petkov u zotua gjithashtu të mbajë Bullgarinë në një rrugë pro-evropiane dhe pro-NATO-s.

"Ajo që ne do të qeverisim nuk janë paratë tona, por të të gjithë qytetarëve bullgarë," u tha Petkov gazetarëve në Sofje pasi prezantoi qeverinë e tij.

Prioritete të tjera të qeverisë së re përfshijnë trajtimin e krizës demografike, rritjen e kostos së jetesës dhe shkallën e ngadaltë të vaksinimit kundër COVID-19.

“Jam i bindur se pas katër vitesh Bullgaria do të jetë një vend krejtësisht tjetër,” tha Petkov.

Më pak se 30 për qind e popullsisë së rritur të Bullgarisë janë vaksinuar plotësisht kundër koronavirusit - shkalla më e ulët në Bashkimin Evropian.

Argumentum.al