Papa përfundon udhëtimin në Mesdhe duke mbrojtur të drejtat e refugjatëve/ Le ta ndalim këtë anijembytje të qytetërimit.

Vizita e 35-të apostolike e Papa Françeskut jashtë vendit ka marrë fund. Udhëtimin 6-ditor në Qipro dhe Greqi, ai e përfundoi me një takim me të rinjtë grekë, përpara se të dërgohej me një ceremoni zyrtare nisjeje nga aeroporti i Athinës.

Udhëtimi nga Athina në aeroportin Ciampino të Romës zgjat pak më shumë se dy orë, kohë gjatë së cilës zhvillohet konferenca e zakonshme për shtyp gjatë fluturimit me gazetarët në bordin e avionit papal.

Mundësi për bashkim

Udhëtimi i Papa Françeskut ka qenë i rëndësishëm për grekët, të cilët e panë vizitën e Papës si një mesazh për unitetin e krishterë për një vend me një pakicë katolike dhe një shumicë ortodokse.

Papa, në fakt, u takua me një delegacion nga Kisha Ortodokse Greke, në të cilin ai kujtoi metaforën e pemëve të vjetra të ullirit të pranishëm në Greqi, duke krahasuar rrënjët e tyre të thella dhe mbështetëse me rrënjët e përbashkëta apostolike të krishterimit që kanë ekzistuar. gjatë shekujve.

Ai gjithashtu u takua privatisht me Primatin Ortodoks, Ieronymos II, Kryepeshkop i Athinës dhe Gjithë Greqisë, i cili i bëri një vizitë kortezie në Nunciaturën Apostolike në prag të nisjes së tij për në Romë.

His Beatitude Archbishop Ieronymos II visits Pope Francis at the Apostolic Nunicature

Migrimi

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i udhëtimit të Papës ishte vizita e tij në ishullin grek të Lesbos, në të cilin ai kishte qenë më parë në vitin 2016.

Papa shpesh apelon për humanizëm për emigrantët që përpiqen të kalojnë kufijtë dhe detet në kërkim të një jete më të mirë, dhe ishulli Lesbos ka parë mijëra emigrantë dhe refugjatë teksa arrijnë në ishull në përpjekje për të udhëtuar në Evropë.

Gjatë një takimi me disa prej atyre që aktualisht jetojnë në kampe në ishull, Papa Françesku i kërkoi çdo burri dhe gruaje "të kapërcejnë paralizën e frikës, indiferencën që vret, shpërfilljen cinike që dënon me vdekje ata që janë në skaj".

“Të mos lejojmë që deti ynë (mare nostrum) të shndërrohet në një det të shkretë vdekjeje (mare mortuum),” përfundoi Papa. “Të mos lejojmë që ky vend takimi të bëhet teatër konflikti. Le të mos lejojmë që ky “det kujtimesh” të shndërrohet në një “det harrese”. Të lutem, le ta ndalim këtë anijembytje të qytetërimit.

Njerëz të rinj

Takimi me të rinjtë në Shkollën Shën Dionisi të Motrave Ursulinë në Athinë mbylli një rrugëtim që synonte t'u jepte shtysë brezave të rinj që përballeshin me një të ardhme të karakterizuar nga pasiguri dhe frika.

Një i ri, Filippo Parusis, e përshkroi vizitën e Papës si të rëndësishme "edhe për ata që nuk besojnë".

Ai i tha Massimiliano Menichetti-t të Vatican News në Athinë se për shkak se Papa është dikush që kujdeset për "të gjitha komunitetet e ndryshme të kësaj bote", ta vizitojë dhe të ndajë mesazhet e tij është një mundësi e mrekullueshme, veçanërisht për "një të ri që është i interesuar në problemet sociale të botës”./Vaticannews-Argumentum.al