SHBA-ja dhe NATO-ja nuk do të pranojnë kërkesat e Rusisë për sigurinë, atëherë çfarë pritet më pas?

Rusia paraqiti dy dokumente javën e kaluar në Shtetet e Bashkuara si një ofertë garancish afatgjatë të sigurisë – një projekt traktat SHBA-Rusi dhe një marrëveshje me NATO-n. Ato janë shkruar në një gjuhë që kufizohet me ultimatum.

Kjo është sipas ekspertit kryesor të politikës së jashtme të Moskës, Fyodor Lukyanov, i cili konsiderohet i afërt me botëkuptimin e Kremlinit dhe dihet se këshillon zyrtarë të lartë. Lukyanov beson se Perëndimi nuk ka gjasa të pranojë kërkesat e Rusisë, sepse një gjë e tillë do të ishte politikisht e pamundur.

Projekt-traktati përmban një kërkesë të qartë: "Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të marrin përsipër të parandalojnë zgjerimin e mëtejshëm drejt lindjes të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut dhe të mohojnë anëtarësimin në aleancën e shteteve të ish-Bashkimit të Republikave Socialiste Sovjetike". Ai gjithashtu përjashton në thelb çdo bashkëpunim ushtarak dypalësh midis SHBA-së dhe anëtarëve të ish-Bashkimit Sovjetik që nuk janë pjesë e NATO-s.

Teksti i projekt-propozimit të marrëveshjes për NATO-n përmban një detyrim për bllokun për të përjashtuar zgjerimin e mëtejshëm, duke përfshirë pranimin e Ukrainës ose të ndonjë shteti tjetër, si dhe deklaratën e qartë se NATO "nuk do të kryejë asnjë aktivitet ushtarak në territorin e Ukraina ose shtete të tjera të Evropës Lindore, Kaukazit Jugor dhe Azisë Qendrore”.

Ekziston gjithashtu një klauzolë e veçantë që kërkon nga të dyja palët të kufizojnë aktivitetet që mund të perceptohen si kërcënuese për sigurinë: “Palët do të përmbahen nga vendosja e forcave të tyre të armatosura dhe armatimeve, duke përfshirë në kuadrin e organizatave ndërkombëtare, aleancave ushtarake ose koalicioneve, në zonat. kur një dislokim i tillë mund të perceptohet nga pala tjetër si një kërcënim për sigurinë e saj kombëtare, me përjashtim të një dislokimi të tillë brenda territoreve kombëtare të palëve.”

Përjashtimi i fundit do të thotë se NATO nuk mund të kryejë aktivitete ushtarake pranë kufijve rusë, ndërsa Rusia ka të drejtë të bëjë atë që e sheh të arsyeshme në pjesë të territorit të saj që kufizohet me NATO-n.

Kjo pasqyron qëndrimin dhe kërkesat që Rusia ka shprehur prej vitesh, por më me këmbëngulje në javët e fundit. Pyetja është: Pse do të propozonit një draft të tillë? Është e vështirë të imagjinohet se mund të nisë edhe një dialog me homologët perëndimorë, e lëre më të miratohet.

Nga perspektiva e SHBA-së dhe NATO-s, kjo do të nënkuptonte kapitullimin ndaj Moskës, gjë që është politikisht e papranueshme. Për më tepër, Uashingtoni dhe vendet e BE-së nuk shohin arsye pse duhet të bien dakord për të riparuar sistemin e sigurisë evropiane të pas Luftës së Ftohtë. E thënë thjesht, nuk ka asnjë kërcënim real dhe Moska ndoshta e kupton këtë. Pra, ndoshta ata presin që Perëndimi të refuzojë publikisht, dhe më vonë të thotë se oferta ishte në tryezë dhe ata nuk e pranuan atë. Me fjalë të tjera, kjo do t'i jepte Kremlinit frenim të lirë kur bëhet fjalë për riformësimin e sistemit aktual.

Në atë rast, do të shohim më shumë hapa që synojnë të demonstrojnë vendosmërinë e Rusisë për të ndryshuar status quo-në, pavarësisht se çfarë ka për të thënë Perëndimi për të. Shkalla e madhe e ndryshimeve të propozuara nënkupton që thjesht pranimi i refuzimit dhe lënia e tij deri në raundin tjetër të bisedimeve nuk është një opsion. Kjo do të minonte besueshmërinë e çdo deklarate të mëtejshme mbi këtë temë. Pra, pyetja tani është, çfarë do të bëjë Rusia nëse Perëndimi rrëzon këtë propozim?

Argumentum.al