Wang Yi: Kina është e hapur për dialog të barabartë, konkurrencë të shëndetshme me SHBA-në

Kina është e gatshme të bisedojë me Shtetet e Bashkuara, por dialogu i tyre duhet të jetë i barabartë, tha të hënën këshilltari shtetëror dhe ministri i jashtëm kinez Wang Yi në një simpozium mbi situatën ndërkombëtare dhe diplomacinë e Kinës në vitin 2021.

Kina mirëpret bashkëpunimin me SHBA-në, por duhet të përfitojnë të dyja palët; Kina është gjithashtu e hapur ndaj konkurrencës, por duhet të jetë e shëndetshme, tha Wang, duke theksuar se Kina nuk ka frikë nga konflikti.

Përveç marrëdhënieve Kinë-SHBA, ai komentoi gjithashtu një sërë temash, si çështja e Tajvanit, përpjekjet e Kinës në mbrojtjen e drejtësisë dhe drejtësisë ndërkombëtare, lufta globale kundër COVID-19 dhe lidhjet Kinë-Rusi.

Tajvani nuk është një peng për t'u përdorur

Tajvani përfundimisht do të ribashkohet me territorin kinez dhe nuk duhet të përdoret si peng nga të tjerët, tha Wang në fjalimin e tij.

Thelbi i raundit të fundit të tensioneve nëpër ngushticat e Tajvanit është përpjekja e autoriteteve të Tajvanit për të kërkuar pavarësinë me mbështetjen e SHBA-së dhe përpjekjet e SHBA-së dhe vendeve të tjera për të frenuar Kinën përmes çështjes së Tajvanit, tha ai në simpozium.

"Kuptimi i parimit të një Kine u përball me rrezikun e zbrazjes," tha Wang. Kina ka dërguar paralajmërime të rrepta dhe ka ndërmarrë kundërmasa të forta ndaj këtyre lëvizjeve, shtoi ai.

Wang vuri në dukje rifillimin e fundit të marrëdhënieve diplomatike midis Kinës dhe Nikaraguas, duke thënë se konsensusi i një Kine është konsoliduar më tej në komunitetin ndërkombëtar.

Kina qëndron në anën e duhur të historisë

Duke rishikuar situatën globale këtë vit, Wang tha se bota po qëndron në një udhëkryq, duke vënë në dukje se ka dy orientime të ndryshme. Njëri është kthimi në mentalitetin e Luftës së Ftohtë dhe nxitja e ndarjes dhe konfrontimit në grup; tjetra përmban një angazhim për solidaritet dhe bashkëpunim, hapje dhe rezultate të favorshme si dhe barazi dhe respekt, tha ai.

Kina qëndron gjithmonë në anën e duhur të historisë dhe në anën e drejtësisë dhe drejtësisë ndërkombëtare, theksoi ai. Vendi mbështet bashkëpunimin, çiltërsinë, përfitimin e ndërsjellë dhe trajtimin e barabartë, ndërsa kundërshton konfrontimin, afërsinë, lojërat me shumën zero dhe hegjemonizmin dhe bullizmin, tha ai.

Kina do t'i përmbahet temës së luftimit të pandemisë globale me solidaritet në epokën pas pandemisë dhe do të angazhohet në bashkëpunim në kërkimin dhe zhvillimin e mjekësisë, tha ai.

Përtëritja e kombit kinez është e pandalshme, tha ai, duke shtuar se Kina do të vazhdojë të përpiqet për qëllimin e ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin dhe të japë kontribute më të mëdha për botën.

Argumentum.al