Mbledhja e Këshillit Rusi-NATO për Garancitë e Sigurisë do të nisë në Bruksel

Takimi i parë që nga viti 2019 ndërmjet delegacioneve të nivelit të lartë nga NATO dhe Rusia për garancitë e sigurisë në Evropë në kuadër të Këshillit NATO-Rusi do të zhvillohet në selinë e NATO-s në Bruksel të mërkurën, më 12 janar për të shkëmbyer shqetësimet mbi çështjet e sigurisë.
Takimi vjen pas bisedimeve SHBA-Rusi në Gjenevë që u mbajtën të hënën. Takimi do të fillojë në orën 09:00 GMT dhe do të pasohet nga konferenca për shtyp e Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg rreth orës 13:30 GMT. Çështjet e kontrollit të armëve, sigurisë evropiane dhe transparencës ushtarake do të jenë kryesore në axhendën e takimit. Të dyja palët kanë deklaruar se kanë një sërë çështjesh dhe shqetësimesh për të diskutuar dhe se janë serioze në qëndrimet e tyre.

Këshilli do të kryesohet nga Stoltenberg. Delegacioni amerikan në Këshillin NATO-Rusi do të kryesohet nga Zëvendës Sekretarja e Mbrojtjes Wendy Sherman. Zëvendësministri i Jashtëm rus Sergej Ryabkov pritet të kryesojë delegacionin rus.

Në dhjetor, Rusia u paraqiti Shteteve të Bashkuara dhe NATO-s projekt-marrëveshjet për garancitë e sigurisë në Evropë. Këto garanci përfshijnë detyrimet ligjore që NATO do të përmbahet nga avancimi drejt lindjes dhe pranimi i anëtarëve të rinj nga ish-Bashkimi Sovjetik, veçanërisht Ukraina dhe Gjeorgjia, pasi këto kanë shprehur dëshirën e tyre për t'u bashkuar me NATO-n, si dhe të përmbahen nga krijimi i bazave ushtarake të NATO-s në territore. të vendeve ish-sovjetike. Një propozim tjetër është mosvendosja e raketave me rreze të shkurtër dhe të mesme veprimi në rajon.

NATO tashmë i është përgjigjur disa propozimeve, duke deklaruar se Moska nuk mund të diktojë nëse Ukraina ose vende të tjera mund të bashkohen me bllokun, dhe tha se nuk ishte e gatshme të diskutonte çështje të tilla pa Kievin. SHBA-ja përsëriti gjithashtu këtë vendim, duke thënë se nuk do të lejojë që politika e NATO-s të "Dyerve të Hapura" të mbyllet me forcë. Megjithatë, për takimin e ardhshëm mund të parashikohen qëndrime pozitive pas bisedimeve SHBA-Rusi. Pas takimit të së hënës, SHBA-të shprehën sigurinë e tyre se mund të gjendet një kompromis për raketat sulmuese me Moskën. Dialogu mbi madhësinë dhe shtrirjen e stërvitjeve ushtarake dhe për përmirësimin e transparencës në lidhje me ato stërvitje mund të çojë gjithashtu në disa kompromise.

Palët nuk presin që të gjitha çështjet të zgjidhen në një takim. Rusia ka deklaruar se këshilli i ardhshëm do të tregojë nëse konsultimet me NATO-n janë thelbësore dhe nëse kjo praktikë do të vazhdojë. NATO deklaroi se nisja e Rusisë për dialog është një "shenjë pozitive" dhe "një mundësi për Moskën që të tregojë se është serioze për dialogun dhe diplomacinë".

Këshilli NATO-Rusi do të pasohet nga konsultimet me Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë në Vjenë të enjten, 13 janar.