Militantë të huaj nga Afganistani dhe vendet e Lindjes së Mesme morën pjesë në trazirat e Kazakistanit, thotë Tokayev

Presidenti kazak beson se agresioni kundër vendit të tij kishte për qëllim të formonte një "zonë të kaosit të kontrolluar" me marrjen e mëvonshme të pushtetit.
Militantët e huaj nga Afganistani dhe Lindja e Mesme morën pjesë në trazirat në Kazakistan, tha presidenti i vendit Kassym-Jomart Tokayev gjatë një takimi virtual me Presidentin e Këshillit Evropian, Charles Michel.
Presidenti shtoi se nuk ka dyshim se trazirat në Kazakistan ishin një "sulm terrorist".

"Një akt i mirëorganizuar dhe i përgatitur mirë agresioni kundër Kazakistanit me pjesëmarrjen e luftëtarëve të huaj kryesisht nga vendet e Azisë Qendrore, duke përfshirë Afganistanin. Kishte edhe luftëtarë nga Lindja e Mesme. Ideja ishte të krijonim një zonë kaosi të kontrolluar në vendin tonë. territori me marrjen e mëvonshme të pushtetit. Prandaj, një operacion anti-terrorist filloi në Kazakistan", tha Tokayev.

Paqeruajtësit e Organizatës së Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO) do të qëndrojnë në Kazakistan derisa situata të jetë plotësisht e qëndrueshme, tha Tokajev.

"Forcat paqeruajtëse të CSTO u vendosën në përputhje me nenet 2 dhe 4 të Traktatit të Sigurisë Kolektive të CSTO. Ato do të qëndrojnë në Kazakistan derisa situata të stabilizohet plotësisht," tha Tokajev, cituar nga zyra e tij e shtypit.
Dëmi ekonomik në Kazakistan pas trazirave mund të arrijë në 2-3 miliardë dollarë, sipas vlerësimeve paraprake, shtoi Tokayev.