Presidenti finlandez thotë se propozimet ruse për NATO-n sfidojnë sigurinë evropiane

Presidenti finlandez Sauli Niinisto tha të shtunën se Evropa nuk duhet thjesht të dëgjojë Rusinë dhe NATO-n duke diskutuar një arkitekturë të re të sigurisë për Evropën, e cila sipas tij ishte në kundërshtim me rendin aktual.

"Duhet... të jemi të kujdesshëm se çfarë po flitet dhe me kë. Shumë evropianë kanë pyetur, dhe jo për herë të parë: a diskutohemi pa u përfshirë ne?" tha ai në një mesazh për festën e Vitit të Ri.

Ai argumentoi se propozimet që Rusia u dha Shteteve të Bashkuara dhe NATO-s në dhjetor për të siguruar që aleanca të mos zgjerohej drejt lindjes ose të vendoste armë bërthamore me rreze të mesme në kufirin e saj ishin "në konflikt me rendin evropian të sigurisë" dhe sfidonin sovranitetin e Finlandës. Finlanda nuk është pjesë e NATO-s, por ka qenë një nga partnerët e saj më aktivë.

"Sovraniteti i disa shteteve anëtare, gjithashtu Suedia dhe Finlanda, është sfiduar nga jashtë Bashkimit. Kjo e bën BE-në një palë të përfshirë. BE nuk duhet të vendoset thjesht me rolin e një koordinatori teknik të sanksioneve," tha Niinisto.

Diplomatët e lartë rusë dhe amerikanë do të ulen për një dialog strategjik të stabilitetit në Gjenevë më 10 janar për të diskutuar garancitë e reja të sigurisë që Rusia kërkoi mes tensioneve mbi Ukrainën. Bisedimet dypalëshe do të pasohen nga një takim i Këshillit NATO-Rusi në Bruksel më 12 janar.