CSTO/ Pse blloku ushtarak i udhëhequr nga Rusia ndërhyri në Kazakistan?

Pesë aleatë të CSTO-së dërguan forca paqeruajtëse me kërkesë të Nur-Sulltanit pasi ajo merret me trazirat masive

Një mision paqeruajtës i Organizatës së Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO) është vendosur në Kazakistan ndërsa kombi lufton për të kontrolluar dhunën në rrugë. Këtu janë qëllimet dhe shtrirja e misionit shumëkombësh.

Çfarë është saktësisht CSTO?

Blloku i sigurisë, i cili përbëhet nga gjashtë shtete ish-sovjetike – Armenia, Bjellorusia, Kazakistani, Kirgistani, Rusia dhe Taxhikistani – u formua në vitin 1992, pas rënies së Bashkimit Sovjetik. Me Ushtrinë e Kuqe të dorëzuar në histori, CSTO mori rolin e sigurimit të sigurisë kolektive për anëtarët e saj.
Blloku ka selinë në Moskë, por kryesohet me radhë nga lideri i secilit vend anëtar, në atë që njihet si presidencë e rradhës. Ajo merr vendime mbi baza konsensuale. Pjesëmarrësit mbajnë stërvitje të përbashkëta ushtarake çdo vit dhe nuk mund të jenë pjesë e blloqeve të tjera ushtarake, si NATO-ja e udhëhequr nga SHBA.
CSTO vendosi një mision të përbashkët paqeruajtës në Kazakistan këtë javë, me njësitë e secilit vend që mbërrinin veçmas të enjten dhe të premten.

Pse qeveria e Kazakistanit kërkoi paqeruajtës?

Presidenti Kassym-Jomart Tokayev kërkoi ndihmën e CSTO-së të mërkurën, pasi trazira të dhunshme pushtuan vendin. Ai tha se thirrja për ndihmë ishte "e përshtatshme dhe në kohë", duke këmbëngulur se autoritetet nuk u përballën vetëm me protestuesit, por një "kërcënim terrorist" shumë të organizuar, që synonte "minimin e integritetit territorial" të Kazakistanit.
Protestat masive të bazuara në ankesat ekonomike filluan në vend në fillim të vitit të ri, pas një rritje të mprehtë të çmimeve të gazit të lëngshëm të naftës. Megjithatë, megjithë lëshimet e qeverisë, ata u rrëmbyen shpejt nga grupe që kërkonin ndryshimin e regjimit, si dhe banda të rebelëve të dhunshëm dhe grabitësve. Zbatimi i ligjit kazak duket se nuk ishte në gjendje të përballonte dhunën në përshkallëzim.

Si është kjo e ligjshme?

Sipas nenit 2 të Traktatit të Sigurisë Kolektive: “Në rast kërcënimi për sigurinë, stabilitetin, integritetin territorial dhe sovranitetin e një ose disa shteteve anëtare… Shtetet Anëtare do të nisin menjëherë mekanizmin e konsultimeve të përbashkëta...” Ndërkohë, neni 4 thekson se në rast të një kërcënimi të tillë, "të gjitha shtetet e tjera anëtare me kërkesë të këtij Shteti Anëtar do t'i ofrojnë menjëherë këtij të fundit ndihmën e nevojshme, duke përfshirë ndihmën ushtarake".
Në përgjigje të lutjes së Presidentit Tokayev, aleatët zhvilluan bisedime urgjente dhe ranë dakord së bashku se një ndërhyrje ushtarake (siç parashikohet në një marrëveshje të veçantë paqeruajtëse) ishte e justifikuar, pasi ngjarjet e vazhdueshme në Kazakistan me të vërtetë “paraqesin një kërcënim real për sigurinë, stabilitetin dhe stabilitetin e vendit dhe integriteti territorial”, sipas Sekretarit të Përgjithshëm të bllokut Stanislav Zas.

Cilat vende dërguan trupat e tyre?

Të gjithë anëtarët e CSTO kanë dërguar personel për misionin paqeruajtës. Forca përbëhet nga rreth 2,600 ushtarakë në total.
Ushtarët dhe pajisjet ruse ishin të parët që arritën në Kazakistan të enjten. Bjellorusia vendosi një grup pune të premten, duke e transportuar atë në vend përmes Rusisë.

Armenia, Kirgistani dhe Taxhikistani kanë dërguar nga 100 deri në 200 personel secila dhe kanë vendosur gjithashtu disa pajisje ushtarake.

A do të thotë kjo se ushtarët rusë do të përfshihen në beteja në rrugë me rebelët?

Qëllimi kryesor i forcës paqeruajtëse është të mbrojë "qeveri të rëndësishme dhe objekte strategjike", ka thënë Sekretari i Përgjithshëm i CSTO. Ushtarët gjithashtu do të ndihmojnë forcat lokale "të ruajnë rendin" në vend.
Dislokimi nuk do të përdoret për t'u përfshirë drejtpërdrejt me protestuesit dhe rebelët, dhe detyrat e zbatimit të ligjit do të vazhdojnë të kryhen nga policia lokale, kanë premtuar zyrtarët.
“Personeli ushtarak i forcave kolektive paqeruajtëse të CSTO nuk është i përfshirë në aktivitetet operative dhe luftarake të agjencive lokale të zbatimit të ligjit dhe njësive të ushtrisë për të vendosur ligjin dhe rendin në vend”, tha të premten Ministria ruse e Mbrojtjes.

Ku do të vendosen paqeruajtësit?

Ndërsa nuk është dhënë një listë e saktë e "objekteve strategjike" që do të ruhen nga ushtarët, zyrtarët ushtarakë rusë kanë zbuluar një pjesë të vogël të tyre. Sipas zëdhënësit të Ministrisë së Mbrojtjes, gjeneralmajor Igor Konashenkov, paqeruajtësit rusë do të përdoren për të mbrojtur konsullatat e vendit, si dhe aeroportin ndërkombëtar të qytetit më të madh të Kazakistanit, Almaty.

Rusia gjithashtu ka disa vende me rëndësi strategjike që ajo i jep me qira nga Kazakistani, siç është kozmodromi i famshëm Baikonur. Ndërsa nuk është konfirmuar nëse ndonjë paqeruajtës do të vendoset në Baikonur, autoritetet lokale kanë rritur nivelin e "kërcënimit terrorist" dhe kanë vendosur kufizime të caktuara, dhe patrulla vetëmbrojtëse janë formuar në vend.

Sa kohë duhet të zgjasë i gjithë misioni?

Paqeruajtësit do të qëndrojnë në Kazakistan për sa kohë që vendi ka nevojë për ndihmën e tyre, sipas Zas. Nuk është dhënë asnjë kornizë e saktë kohore për misionin, por personeli thuhet se është vendosur për një "periudhë të shkurtër kohore" në vendin e Azisë Qendrore./RT